Ενέργεια

Γαλλία: Η επιστροφή των πυρηνικών οδηγεί σε υποχώρηση τις τιμές ενέργειας

Γαλλία: Η επιστροφή των πυρηνικών οδηγεί σε υποχώρηση τις τιμές ενέργειας

Η πτώση των τιμών συνδέεται άμεσα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαθεσιμότητα πυρηνικών, δήλωσε ο αναλυτής της Kpler, Emeric de Vigan

 

Οι φόβοι για την επανάληψη της χαμηλής πυρηνικής διαθεσιμότητας του περασμένου έτους στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει αμβλυνθεί και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να παραμείνει υποτονική, φέρνοντας τις γαλλικές προθεσμιακές τιμές ενέργειας ακόμη πιο κάτω προς τα πιο σταθερά γερμανικά επίπεδα την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters.

Η πυρηνική διαθεσιμότητα στη Γαλλία έπεσε σε χαμηλό 30 ετών το 2022, αφού ένα πρόβλημα διάβρωσης έθεσε εκτός λειτουργίας μια σειρά από αντιδραστήρες, επιδεινώνοντας τους αγώνες των γειτονικών χωρών που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Τους πρώτους μήνες του 2023, εξακολουθούσαν να υπάρχουν ανησυχίες ότι τα προβλήματα πυρηνικού εφοδιασμού θα συνεχίζονταν, αλλά η διαθεσιμότητα βελτιώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, συμβαδίζοντας με τον στόχο του χειριστή EDF για 300 έως 330 τεραβατώρες (TWh).

Η πτώση των τιμών συνδέεται άμεσα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαθεσιμότητα πυρηνικών, δήλωσε ο αναλυτής της Kpler, Emeric de Vigan.
Μέχρι σήμερα, 11 από τους 16 αντιδραστήρες που είναι πιο ευαίσθητοι στη διάβρωση λόγω τάσης έχουν επισκευαστεί και άλλοι τέσσερις αναμένεται να επισκευαστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επικεφαλής των κυριότερων εταιρειών ενέργειας της Γαλλίας EDF και TotalEnergies έχουν επίσης δηλώσει προηγουμένως ότι οι προμήθειες θα είναι σημαντικά λιγότερο τεταμένες αυτόν τον χειμώνα από τον προηγούμενο, αλλά οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές.

Μείωση ζήτησης

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - η οποία επίσης μειώθηκε σημαντικά το 2022 καθώς οι βιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές - αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης χρόνια, αφαιρώντας περαιτέρω την πίεση από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

"Ο κύριος παράγοντας κινδύνου τον χειμώνα είναι ο κίνδυνος θερμοκρασίας... ο οποίος είναι χαμηλότερος σε απόλυτες τιμές, απλώς και μόνο επειδή η κατανάλωση έχει μετατοπιστεί χαμηλότερα", δήλωσε η αναλύτρια LSEG Nathalie Gerl.

Η πιο απότομη πτώση του ασφάλιστρου συμβολαίου καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2024, το οποίο έχει πέσει στα 148,75 ευρώ (159,70 $) ανά μεγαβατώρα (MWh), μειωμένο κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα των 460 ευρώ που καταγράφηκε τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η κατάρρευση της τιμής οφείλεται στις βελτιωμένες προβλέψεις διαθεσιμότητας πυρηνικών και στην εξοικονόμηση ζήτησης, με ορισμένους να λένε ότι μπορεί ακόμα να υποχωρήσει περαιτέρω.

«Το συμβόλαιο του 1ου τριμήνου εξακολουθεί να είναι διογκωμένο από το ασφάλιστρο κινδύνου και, ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να μειωθεί κατά 10-15% ακόμη πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο αναλυτής του ICIS, Luca Urbanucci.

Το συμβόλαιο για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το οποίο καλύπτει τους πρώτους χειμερινούς μήνες, παρουσίασε παρόμοια απότομη πτώση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φθάνοντας σε νέο χαμηλό την Τετάρτη.

Τέλος, η ακραία αστάθεια των τιμών πέρυσι στα συμβόλαια spot δεν επανεμφανίστηκε το 2023, δίνοντας στους συμμετέχοντες της αγοράς κάποια σιγουριά ότι δεν θα δούμε τόση ακραία αστάθεια στο μέλλον, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Fabian Ronningen.

"Το αποτέλεσμα αυτού είναι ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο τιμής για την ισχύ, και δεδομένου ότι το premium τιμής για τη Γαλλία θεωρήθηκε υψηλότερο από ό,τι για τη Γερμανία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο μεταξύ των αγορών", πρόσθεσε ο Ronningen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης