Έρευνα: Ανησυχία για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών

Έρευνα: Ανησυχία για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών

Ελλοχεύει ο κίνδυνος συμφόρησης στα τοπικά δίκτυα ηλεκτρισμού

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι έχουν τοποθετήσει στους τελευταίους ορόφους των σπιτιών τους ηλιακούς συλλέκτες και άλλα μικρής κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών.

Αυτή η επιλογή μπορεί να μειώνει το κόστος της ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη, αλλά προκαλεί ανησυχία για υπερπληθώρα στα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης θα υπάρξουν άνθρωποι που θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο

.

Καμπανάκι… κινδύνου από έρευνα στην Ιρλανδία

Η ιστοσελίδα theconversation.com δημοσίευσε έρευνα που έγινε σε ολόκληρη την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας.

Ένα από τα στοιχεία που προκύπτουν είναι ότι αν όλοι ήθελαν ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο, τότε το δίκτυο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μόνο το 5% των 1,6 εκατομμυρίων πελατών ηλεκτρικής ενέργειας που μελετήθηκαν.

Αυτό βασίζεται στο ότι κάθε νοικοκυριό θέλει να εγκαταστήσει 6 κιλοβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή ταράτσα) στη μία πλευρά ενός τυπικού σπιτιού ή μια μικρή ανεμογεννήτρια που είναι το μέγιστο όριο που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα υποστήριξης μικροπαραγωγής στην Ιρλανδία.

Με άλλα λόγια, αν όλοι εγκαθιστούσαν ηλιακούς συλλέκτες, τότε το 95% των νοικοκυριών δεν θα μπορούσαν να τους συνδέσουν στο εθνικό δίκτυο.


Πρόβλημα λειτουργικότητας από την υπερβολική χρήση

Είθισται τα πιο ευκατάστατα νοικοκυριά εγκαθιστούν πρώτα ηλιακά φωτοβολταϊκά και επωφελούνται από επιδοτήσεις.

Καθώς ο ήλιος λάμπει κάθε πελάτης με ηλιακό πάνελ πρέπει να χρησιμοποιεί αμέσως την ηλεκτρική ενέργεια ή να τη διαρρέει στο δίκτυο. Αυτό είναι καλό εάν χυθούν μόνο λίγοι πελάτες, αλλά σε εθνική κλίμακα όλη αυτή η διαρροή ενέργειας μπορεί να υπερβεί τη φυσική χωρητικότητα των καλωδίων, προκαλώντας υπέρταση που καταστρέφει τον εξοπλισμό ή διακοπές λειτουργίας από την ενεργοποίηση προστασίας.

Για να αποφευχθεί αυτό, ο διαχειριστής του δικτύου πρέπει να περιορίσει την ποσότητα της συνδεδεμένης ανανεώσιμης ενέργειας.

 

Χώρες που ταλανίζονται

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει ήδη στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, την Ισπανία και την Γερμανία, όπου οι νεοεισερχόμενοι εμποδίζουν την πρόσβαση των καθυστερημένων.

Παρότι τα προαναφερόμενα κράτη προηγούνται ακόμη περισσότερο στην εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο, τμήματα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα για νέες εγκαταστάσεις.

 

«Αντίδοτο»

 Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα τεχνικά

Αυτά περιλαμβάνουν την επένδυση σε νέα καλώδια ή την εγκατάσταση οικιακών τραπεζών μπαταριών και χρονομετρημένων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, έτσι ώστε η χρήση ενέργειας να μπορεί να συντονιστεί καλύτερα.

Αλλά όλες αυτές οι ιδέες συνοδεύονται από μεγάλο οικονομικό κόστος.


Τι χρειάζεται να ξέρουν όσοι θέλουν να βάλουν ηλιακό πάνελ

Σε περίπτωση που κάποιοι αποφασίσουν να χτίσουν ένα σπίτι ή να μετακομίσουν σε μια περιοχή στο μέλλον, πρέπει να μάθουν αν είναι δυνατή η σύνδεση νέου ηλιακού πάνελ.

Εκ των προτέρων πρέπει να γνωρίζουν ότι τα άμεσα οφέλη από την ιδιοκτησία μιας εγκατάστασης καθαρής ενέργειας δεν είναι για αυτούς.

Για παράδειγμα, τα λιγότερο ενδιαφερόμενα ή ικανά νοικοκυριά θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα μερίδιά τους σε νέα ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες σε αντάλλαγμα για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από αυτές τις εγκαταστάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης