Ενέργεια

Μείωση 10% στα συμβόλαια TTF - Αναβάλλεται η απεργία στην μονάδα LNG της Chevron στην Αυστραλία

Μείωση 10% στα συμβόλαια TTF - Αναβάλλεται η απεργία στην μονάδα LNG της Chevron στην Αυστραλία

Οι εργαζόμενοι στα έργα Chevron's Gorgon και Wheatstone LNG αναβάλλουν την απεργία τους για την Παρασκευή, σηματοδοτώντας θετικές συνεχιζόμενες συζητήσεις.

  

Προηγούμενες απειλές για απεργίες προκάλεσαν άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς φυσικού αερίου κατά 40%, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Ολλανδών, ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς φυσικού αερίου, σημείωσαν μείωση 10% ως απάντηση στις καθυστερημένες απεργίες, με την αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ να ξεπερνά τώρα το 93%.


Μια αναφορά του Bloomberg ότι οι εργαζόμενοι στα έργα Chevron's Gorgon και Wheatstone LNG ότι θα καθυστερήσουν την απεργιακή δράση μέχρι την Παρασκευή θεωρείται ότι οι συνομιλίες πάνε καλά, καθώς οι απεργίες επρόκειτο να ξεκινήσουν την Πέμπτη. Το θετικό συμπέρασμα στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Woodside και των συνδικάτων είναι μια άλλη ένδειξη ότι το χειρότερο σενάριο είναι απίθανο.

Η νέα προθεσμία για βιομηχανική δράση στα εργοστάσια Gorgon και Wheatstone είναι στις 6 το πρωί τοπική ώρα την Παρασκευή, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Chevron Australia. Τα συνδικάτα είχαν προηγουμένως απειλήσει να ξεκινήσουν μερικές απεργίες στις 7 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να κλιμακωθούν σε πλήρεις στάσεις που θα ξεκινούσαν στις 14 Σεπτεμβρίου και θα διαρκούσαν δύο εβδομάδες.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης καθώς επιδιώκουμε αποτελέσματα που είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε επίσης να λαμβάνουμε μέτρα για να διατηρήσουμε ασφαλείς και αξιόπιστες λειτουργίες σε περίπτωση διακοπής στις εγκαταστάσεις μας».

«Είναι πραγματικά απαραίτητο να διερευνηθούν όλες οι οδοί για να αποφευχθεί η δράση», δήλωσε ο Richard Pratt, σύμβουλος για το Precision LNG. «Μόλις ξεκινήσουν οι απεργίες, οι πλευρές απομακρύνονται περισσότερο, επομένως αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη».

Τα δύο εργοστάσια LNG της Αυστραλίας που διαχειρίζεται η Chevron αποτελούσαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG πέρυσι. Η παράταση των συνομιλιών ακολουθεί έναν συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε ένας άλλος Αυστραλός εξαγωγέας, η Woodside Energy Group Ltd., με τους εργαζόμενους τον περασμένο μήνα για να αποτρέψει τη βιομηχανική δράση στο δικό της εργοστάσιο.

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg σημειώνει ότι ο αντίκτυπος οποιασδήποτε δράσης μπορεί αρχικά να είναι περιορισμένος επειδή η ζήτηση είναι μειωμένη στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά μια παρατεταμένη διακοπή μπορεί να έχει πυροδοτήσει έναν πόλεμο προσφορών μεταξύ των δύο περιοχών για εναλλακτικά φορτία στη χειμερινή περίοδο αιχμής.

Ο κίνδυνος απεργιών έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου από τις αρχές Αυγούστου, όταν τα συνδικάτα ψήφισαν για πρώτη φορά για πιθανές εργατικές δράσεις στα τρία εργοστάσια. Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 40% σε ένα σημείο, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη εξάρτηση της ηπείρου από το LNG μετά τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό. Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη ανακάμπτουν μετά από μια πρόσφατη πτώση, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία εν μέσω συντήρησης εκεί. Ωστόσο, οι traders παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν παρατεταμένες μειώσεις των προμηθειών.

Σε άμεση ανταπόκριση, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μελλοντικής εκπλήρωσης, ο δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, διαπραγματεύθηκαν 10% χαμηλότερα στα 30,90 ευρώ η μεγαβατώρα και με την αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ τώρα πάνω από το 93%, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, εκτός εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Αυστραλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης