Επικαιρότητα

Ο Πηνειός βυθίζει τη Λάρισα, ανεβαίνει η στάθμη - 10 τα θύματα του Daniel - Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Ο Πηνειός βυθίζει τη Λάρισα, ανεβαίνει η στάθμη - 10 τα θύματα του Daniel - Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Συνεχίζονται και σήμερα οι απεγκλωβισμοί κατοίκων σε Καρδίτσα, Τρίκαλα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η φονική  κακοκαιρία Daniel ενώ εξαιτίας των αγνοούμενων υπάρχει έντονη ανησυχία πως ο αριθμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος από τους 10 που έχουν ήδη ανακοινωθεί επίσημα.
Ύστερα από τρία εφιαλτικά 24ωρα κατά τα οποία ολόκληρη η Θεσσαλία μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη και δεκάδες χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη - εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 720.000 στρέμματα - παραμένει ο συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού Πηνειού και για τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν περαιτέρω περιοχές και συνοικίες της Λάρισας παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία Daniel αποτελεί πλέον παρελθόν.
Στις 2.592 ανέρχονται οι διασώσεις ανθρώπων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, από τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, που έχει λάβει 6.882 κλήσεις από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.
Ήδη από νωρίς σήμερα τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ' αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού, ενώ οι αρχές προχωρούν στην εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι που βρίσκονται κοντά στη Λάρισα.
Μήνυμα του 112 για εκκένωση του Ιπποκράτη Λάρισας εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων εστάλη και το απόγευμα της Παρασκευής: Απομακρυνθείτε...

Η στάθμη του Πηνειού εξακολουθεί να ανεβαίνει έχοντας φτάνει πια τα 10 μέτρα όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος της περιοχής, γεγονός που συντηρεί και την ανησυχία των αρμόδιων αρχών, οι οποίες κάνουν λόγο για ένα ακόμα κρίσιμο 24ωρο, τη στιγμή που σπάνε αναχώματα και νέες περιοχές, όπως ο Βρυότοπος και ο Αμπελώνας, μπαίνουν στη ζώνη του κινδύνου.
Οι εικόνες με τη διάσωση των πολίτων με βάρκες είναι συγκλονιστική ενώ «χάθηκαν» κάτω από το νερό ολόκληρες συνοικίες.
Στη Λάρισα αλλά και σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μετέβη την Παρασκευή 8/9 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις ενέργειες των αρμοδίων για τη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που έχει προκληθεί σε Θεσσαλία και Πήλιο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις από την πυροσβεστική και το στρατό για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από διάφορα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων, μια και υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες εγκλωβισμένοι.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για το ζήτημα των αποζημιώσεων: «Δεν υπάρχει ζήτημα πόρων: Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί».

Στους 10 οι νεκροί - Κικίλιας: Τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν

Νωρίτερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει 10 νεκρούς ενώ έχουν γίνει συνολικά 296 διασώσεις πολιτών και 1.700 απεγκλωβισμοί στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας.
Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν.

Αυτοί είναι οι νεκροί:

1. Στις 5-09-2023 άνδρας 51 ετών που παρασύρθηκε στον Άγια Αικατερινη Βόλου

2. Στις 6-09-2023 γυναίκα 87 ετων στο Πάλτση Πηλίου

3. Στις 6-09-2923 άνδρας 82 ετών στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας

4. Στις 7-09-2023 51 ετών στο Πετρωτό Δομοκού

5. Στις 7-9-2023 2 ηλικιωμένες (75 και 85) από οικία στην Αστρίτσα

6. Στις 8-09-2023 μια ηλικιωμένη στη Μαραθέα από οικία

7. Στις 8-09-2023 δυο γυναίκες από δύο διαφορετικές οικίες στον Παλαμά, η μια πνιγμένη και η άλλη καταπλακωμένη

8. Στις 8-09-2023, μια γυναίκα από την παραλία Θεοτόκος πλησίον του οικισμού Λυρή στο νοτιοανατολικο Πήλιο.

crop.JPG
Αγνοούμενοι

Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων.
Πολλοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα βρουν μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων ή μόλις καταφέρουν να φτάσουν σε περιοχές που είναι ακόμα απροσπέλαστες.

Συναγερμός στη Λάρισα - Εκκενώνουν συνοικίες

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί για σήμερα η Λάρισα λόγω των ανησυχιών υπερχείλισης του Πηνειού, ενώ ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει προς συνδρομή πολιτών για τον απεγκλωβισμό τους καθώς αρκετές συνοικίες έχουν πλημμυρίσει.
Περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά της πόλης και στις όχθες του Πηνειού έχουν ήδη βυθιστεί στο νερό που σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμα και στα 2,5 μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό.
Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.
Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στις συνοικίες Άγιος Θωμάς, Άγιος Χαράλαμπος, Ιπποκράτης, Νέα Σμύρνη ενώ στη συνοικία Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει μέχρι τη μέση των κτηρίων.
Σε ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί για την εκκένωση των Εργατικών Κατοικιών στην Γιάννουλη.
«Ενημερώνονται οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους.
Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά.
Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης.
Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως στο κέντρο της Λάρισας δεν καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα.
11_20.jpg
43_2.jpg
Μητσοτάκης: Δεν κρύφτηκα ποτέ - Καταλαβαίνω τον θυμό και την οργή, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό

"Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί", σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, στο Δημαρχείο Καρδίτσας.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση".
Πρόσθεσε δε πως "τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες".
Οι Δήμαρχοι της περιοχής στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για πρωτοφανές φαινόμενο και έθεσαν τις προτεραιότητες κάθε δήμου, με έμφαση στους απεγκλωβισμούς πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, στην τροφοδοσία των πολιτών, στην περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης και στη συνέχεια στην καταγραφή των ζημιών και στην ανάγκη να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις, να αποκατασταθούν οι υποδομές.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές και προσγειώθηκε στο στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με τους διασώστες της πυροσβεστικής και του στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα.
Αμέσως μετά την Καρδίτσα, ο Πρωθυπουργός μετέβη στην περιοχή των Τρικάλων, όπου στον κόμβο των Μεγαλων Καλυβίων ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες προτεραιότητες με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θoδωρή Λιβάνιο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε για το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
ab208a5773f2419789c420a340ba2f4f.webp

Λέκκας: Το κόστος της καταστροφής μπορεί να φτάσει τα 2 δις ευρώ


Την εκτίμηση ότι το κόστος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel μπορεί να φτάσει και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέροντας πως θα ξεπεράσει το κόστος από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που ήταν και το μεγαλύτερο έως σήμερα στην χώρα.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Λέκκας είπε πως δεν αποκλείεται το κόστος του Daniel να φτάσει τα 2 δις ευρώ, επισημαίνοντας πως αν και είναι νωρίς για αποτίμηση, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς πως το έδαφος τόσο στον θεσσαλικό κάμπο όσο και σε άλλες περιοχές, μπορεί να μην είναι πια γόνιμο για αγροτική παραγωγή καθώς και ότι έχει καταστραφεί η φετινή παραγωγή.
Όπως είπε οι φυσικές καταστροφές θα είναι πλέον όλο και πιο συχνές.
«Μέσα στο Βόλο ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο.
Είναι αδύνατο ουσιαστικά να παραλάβουν οι υποδομές όλο αυτό τον όγκο» υποστήριξε ο κ.Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
«Να μειώσουμε τη διακινδύνευση, όχι τον κίνδυνο.
Ο κίνδυνος υπάρχει.
Ο κίνδυνος υπάρχει γιατί είναι ένας κίνδυνος που αφορά τη βροχόπτωση.
Αφορά το έδαφος που παρασύρεται» υποστήριξε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανθεκτικότητα των υποδομών οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καταστάσεις τις οποίες επιβάλλει η κλιματική κρίση.

Απέραντη λίμνη η Θεσσαλία – Πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί η Θεσσαλία καθώς σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι περίπου 720.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.
Βάσει των στοιχείων αυτών, το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, ενώ στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.
7_29.jpg

Η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τα ύψη βροχόπτωσης του κυκλώνα Iανού του 2020

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς τις προηγούμενες ημέρες, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης