Ενέργεια

Βροντερό «παρών» 200 ειδικών στην Κίνα για το πρώτο χερσαίο SMR - Βίντεο

Βροντερό «παρών» 200 ειδικών στην Κίνα για το πρώτο χερσαίο SMR - Βίντεο
Η κατασκευή του Linglong-1 ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2026

Στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, η νέα τεχνολογία των «μικρών δομοστοιχειωτών αντιδραστήρων», ή SMR, κερδίζει το ενδιαφέρον αρκετών χωρών και αγορών.

Tα SMR είναι φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν υψηλή ασφάλεια και η τεχνολογία τους μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές κατευθύνσεις για έναν νέο γύρο μετασχηματισμού τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας και βιομηχανικής ανάπτυξης. Διαθέτει ευρεία εφαρμογή, όπως παραγωγή ενέργειας, αφαλάτωση θαλασσινού νερού, θέρμανση και παραγωγή υδρογόνου.

Σε τι στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται

Στην παρούσα φάση, η ανάπτυξή τους είναι σε εμβρυακό στάδιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πάνω από 80 SMR σε στάδιο Ε&Α ή σχεδιασμού. Το Linglong-1 (ACP-100) είναι ένα από τα τέσσερα SMR στο στάδιο της κατασκευής ή λειτουργίας. Η κατασκευή του Linglong-1 ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2026.

«Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο SMR που αναθεωρήθηκε από τον IAEA» δήλωσε ο Khammar Mrabit, πρώην γενικός διευθυντής της Μαροκινής Υπηρεσίας για την Πυρηνική Ασφάλεια, με σχεδόν τρεις δεκαετίες τεχνογνωσίας. «Αυτό είναι πολύ καλό γιατί δείχνει την ωριμότητα της πυρηνικής ενέργειας στην Κίνα». «Για εμάς στο Μαρόκο, η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος του ενεργειακού μας μείγματος».

Ορισμένοι ειδικοί αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα των SMR που μπορούν να παίξουν το «χαρτί» τους σε περιοχές που μπορεί να μην είναι κατάλληλες για πλέγμα μεγάλης κλίμακας.

Ο Shelty Juliavionnni, τεχνικός αναλυτής στο Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Πιστεύω ότι το SMR είναι αρκετά συμβατό με την κατάσταση της Ινδονησίας, επειδή μπορεί να αναπτυχθεί σε αγροτική περιοχή και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς». Η Ινδονησία είναι ένα αρχιπέλαγος με περισσότερα από 17.000 νησιά όπου το δίκτυο μεγάλης κλίμακας μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις και υψηλό κόστος. Προς το παρόν βλέπουμε ότι οι μικροί αντιδραστήρες είναι στην πραγματικότητα πιο ωφέλιμοι για εμάς λόγω της τρέχουσας ζήτησης μας εντός της χώρας».

Ο Song Danrong, επικεφαλής σχεδιαστής του Linglong-1, είπε ότι τα SMR μπορούν να καλύψουν τέλεια τη ζήτηση από χώρες με μικρότερο πληθυσμό και λιγότερες βιομηχανίες, όπως ορισμένες αφρικανικές χώρες, χώρες της Μέσης Ανατολής.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης