Ενέργεια

IEA: Eλλειμματική σε πετρέλαιο η αγορά το δ΄τρίμηνο - Νέα αστάθεια από το 2024

IEA: Eλλειμματική σε πετρέλαιο η αγορά το δ΄τρίμηνο - Νέα αστάθεια από το 2024
Ο OPEC+ άρχισε να περιορίζει τις προμήθειες το 2022 με στόχο την ενίσχυση της αγοράς

Η παράταση των περικοπών της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2023 θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε σήμερα (13/9) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς εμμένει στις εκτιμήσεις του για αύξηση της ζήτησης φέτος και το επόμενο έτος.

Ο OPEC+ άρχισε να περιορίζει τις προμήθειες το 2022 με στόχο την ενίσχυση της αγοράς. Τον τρέχοντα μήνα, το Brent ξεπέρασε τα 90 δολ/βαρέλι για πρώτη φορά φέτος, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτεισαν τις συνδυασμένες περικοπές τους κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023.

H αντιστάθμιση της περιορισμένης παραγωγής

Οι περιορισμοί της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ άνω των 2,5 εκατομμυρίων bpd από την αρχή του 2023 έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες προμήθειες από παραγωγούς εκτός της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και του Ιράν που εξακολουθούν να υπόκεινται σε κυρώσεις

«Αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα προσφοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή της για πετρέλαιο.


Σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα

Παράλληλα, η έλλειψη περικοπών στις αρχές του επόμενου έτους θα μετατόπισε το ισοζύγιο σε πλεόνασμα, ανέφερε ο οργανισμός, τονίζοντας ότι τα αποθέματα θα είναι σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας αύξησης της αστάθειας σε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον. Οι ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες, που οδηγούνται από την υποτονική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία, έχουν ενισχυθεί από τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο «παρέμεινε μέχρι στιγμής εντυπωσιακά ανεπηρέαστη από την οικονομική ύφεση», ανέφερε ο IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης