Ενέργεια

FSRU Αλεξανδρούπολης: Στο 87% η ολοκλήρωση του πλοίου - Επίσκεψη Σιφναίου στα ναυπηγεία της Σιγκαπούρης

FSRU Αλεξανδρούπολης: Στο 87% η ολοκλήρωση του πλοίου - Επίσκεψη Σιφναίου στα ναυπηγεία της Σιγκαπούρης
Σε εμπορική λειτουργία το FSRU στις αρχές του 2024

Συνεπές στις αρχικές ημερομηνίες ολοκλήρωσής του είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του lngprime, oι εργασίες μετατροπής του πλοίου είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87,1% στα τέλη Αυγούστου, ενω ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.

Σε πρόσφατη ανάρτησή της η Gastrade σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Κωνσταντίνος Σιφναίος επισκέφτηκε το FSRU στο Keppel Offshore & Marine στη Σιγκαπούρη, συνοδευόμενος από στελέχη ορισμένων από τους μετόχους της Gastrade, συμπεριλαμβανομένων των GasLog, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ.

Η Bulgartransgaz ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της Vladimir Malinov συμμετείχε στην επίσκεψη στο ναυπηγείο. «Στη συνάντηση συζήτησαν μέτρα για τη βελτιστοποίηση της κατασκευής της πλωτής μονάδας του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι με το έργο της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη της μονάδα FSRU και τη δεύτερη εγκατάσταση εισαγωγής LNG, μετά τον τερματικό σταθμό εισαγωγών του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας.


13_10.jpg

Για το έργο

Η πλωτή μονάδα χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ακόμη μεγαλύτερη προβλέπεται η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU της Gastrade, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, "ΑΣΦΑ Θράκης", το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στο μετοχικό σχήμα της Gastrade συμμετέχουν με 20% εξίσου οι: Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης