Ενέργεια

Reuters: Οι ΑΠΕ θα παράγουν το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας

Reuters: Οι ΑΠΕ θα παράγουν το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας
Στοχεύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο

Η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν μέχρι το 2030 το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Επί πρόσθετα ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέδριο που διεξήχθη στο Βερολίνο τη Δευτέρα 18/9/2023, δήλωσε ότι φέτος οι ΑΠΕ αναμένεται να παράγουν περισσότερο από το 50% της χώρας.

Παρόλα αυτά ο υπουργός από το κόμμα των Πρασίνων που είναι επίσης υπεύθυνος για τη δράση για το κλίμα, προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της έως το 2030.

«Δεν θα φτάσουμε εκεί με τον σημερινό ρυθμό», πρόσθεσε ο υπουργός. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν περίπου το 52% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας κοινής ωφέλειας, BDEW, και του Κέντρου Έρευνας Ηλιακής Ενέργειας και Υδρογόνου (ZSW) στα τέλη Ιουνίου.

Το μερίδιο αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 49% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.


Αυξάνονται οι εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Οι προσθήκες ηλιακής και αιολικής ενέργειας αυξάνονται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να επιτύχουν τους στόχους της Γερμανίας.

Για παράδειγμα, οι χερσαίες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά παρά τη δυναμική, οι προσθήκες δυναμικότητας εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι, δήλωσε τον Ιούλιο η βιομηχανική ένωση VDMA.

Οι ενώσεις BWE και VDMA σημείωσαν ότι «ακόμα και ο σημαντικά αυξανόμενος αριθμός εγκρίσεων απέχει πολύ από το να υποστηρίξει τον στόχο επέκτασης των 10 GW ετησίως από το 2025».

Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια αφού έβαλε εκτός λειτουργίας τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της τον Απρίλιο, τερματίζοντας περισσότερες από έξι δεκαετίες εμπορικής χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, στοιχηματίζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια χωρίς ρωσικό αέριο.

Σταμάτησε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Ωστόσο, το τέλος της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και η χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου (λόγω εξοικονόμησης και έλλειψης προμήθειας από τη Ρωσία) αύξησαν το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα πέρυσι, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης