OilPrice: H αιολική και η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν την υδροηλεκτρική για πρώτη φορά το 2022

OilPrice: H αιολική και η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν την υδροηλεκτρική για πρώτη φορά το 2022
Την τελευταία δεκαετία, οι σύγχρονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύχθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,6%, καταγράφοντας αύξηση ρεκόρ το 2022
Την τελευταία δεκαετία, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασε κάθε άλλη πηγής ενέργειας, δείχνουν τα στοιχεία από τη 72η Στατιστική Επιθεώρηση Παγκόσμιας Ενέργειας του Energy Institute για το έτος 2023 (2023 Statistical Review of World Energy) .

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σύγχρονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εξαιρουμένης δηλαδή της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της γεωθερμίας) αυξήθηκαν εκθετικά, με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,6%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν τη μόνη κατηγορία ενέργειας που αναπτύχθηκε παγκοσμίως με διψήφια ποσοστά κατά την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικά, το 2010 ο κόσμος κατανάλωσε 10,6 exajoules ανανεώσιμης ενέργειας. Το 2022, η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ έφτασε τα 45,2 exajoules. Η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 5,2 exajoule το 2022 αποτέλεσε αύξηση ρεκόρ σε επίπεδο έτους και όρισε νέο ιστορικό υψηλό για την κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ετήσια βάση. 

Μεγαλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά έργα αυξήθηκε κατά 263 τεραβατώρες (TWh) – μέγεθος που αντιπροσωπεύει μια αύξηση 25% από το 2021 - και ξεπέρασε την αύξηση της αιολικής ενέργειας κατά 251 TWh. Τα αιολικά έργα εξακολουθούν να συνεισφέρουν περίπου 60% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως από ό,τι η ηλιακή ενέργεια, αλλά η αιολική ενέργεια έχει αυξηθεί με περίπου το ήμισυ του ρυθμού (+14,8%) της ηλιακής ενέργειας (+29,3%) κατά την τελευταία δεκαετία.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρείχαν 3.428 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Το 2010 ο αριθμός αυτός ήταν μόνο 380 TWh. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έφτασαν σε ποσοστό ρεκόρ 14,4% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022.

Μένει πίσω η υδροηλεκτρική ενέργεια

Η υδροηλεκτρική ενέργεια, που η επιθεώρηση καταγράφει ως ξεχωριστή κατηγορία, αναπτύσσεται παγκοσμίως με πολύ πιο αργό ρυθμό από τις σύγχρονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Η παγκόσμια κατανάλωση υδροηλεκτρικής ενέργειας το 2022 ανήλθε σε 40,7 exajoules, αυξημένη μόλις κατά 0,7% από το 2021. Ωστόσο, το 2022 η παγκόσμια κατανάλωση αιολικής και ηλιακής ενέργειας ξεπέρασαν την κατανάλωση υδροηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε το 6,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το 2022, έναντι μεριδίου 7,5% για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει αναπτυχθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό την τελευταία δεκαετία – κατά μέσο όρο 1,8% ετησίως – σε σχέση με την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια.

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος καταναλωτής ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας υπερβαίνει κατά πολύ κάθε άλλης χώρας. 

Οι 10 κορυφαίοι καταναλωτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022

Οι χώρες που αποτελούν τους 10 μεγαλύτερους καταναλωτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η Κίνα που έχει το 29,4% της παγκόσμιας κατανάλωσης, οι ΗΠΑ με το 18,7% η Βραζιλία με το 5,6%, η Γερμανία με το 5,4% η Ινδία με το 4,8%, η Ιαπωνία με το 3,4%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,0%, η Ισπανία με 2,3% , η Γαλλία με 1,8% και η Ιταλία με 1,7%. Οι 10 αυτές χώρες αντιπροσώπευαν το 2022 το 76,0% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η μόνη διαφορά μεταξύ της κατάταξης σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι ότι η Ιταλία και η Γαλλία αντάλλαξαν θέσεις.

Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα, το κάνουν ξεκινώντας από μια πολύ μικρή βάση σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Κατά συνέπεια η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 5,2 exajoule το 2022 δεν ήταν πολύ πίσω σε σχέση με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας που το 2022 ανήλθε στα 6,6 exajoules. Όμως, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ανάπτυξη των από ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης