Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Exxon ήταν πρωτοπόρος στις μπαταρίες ροής ψευδαργύρου βρωμίου

Η Exxon ήταν πρωτοπόρος στις μπαταρίες ροής ψευδαργύρου βρωμίου
Ήταν χρόνια μπροστά... στην ηλιακή τεχνολογία

Οι νέες μπαταρίες ροής βρωμίου ψευδαργύρου περνούν στο επίκεντρο στο πεδίο αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας, ενώ προσθέτουν στη λίστα με τα πράγματα για τα οποία ήξερε η Exxon.

Η Exxon ήταν εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ η οποία συστάθηκε το 1973 ως διάδοχος των εταιρειών Esso, μεταγενέστερης του τμήματος της Standard Oil Company του Νιού Τζέρσεϊ, Enco και Humble Oil.

Η Exxon συγχωνεύτηκε με τη Mobil το 1999 για να σχηματίσουν την ExxonMobil

Η προσοχή έχει στραφεί σε νέα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά τη ζήτηση, αντικαθιστώντας τις μονάδες αιχμής αερίου, τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης ντίζελ και άλλες εγκαταστάσεις με ορυκτά καύσιμα.

Οι μπαταρίες ροής ψευδαργύρου βρωμίου έχουν αναδειχθεί ως βασικό μέρος της εικόνας, το οποίο είναι ενδιαφέρον επειδή η Exxon ήταν μεταξύ εκείνων που εξερευνούσαν την τεχνολογία στη δεκαετία του 1970, μόνο για να ρίξουν την μπάλα υπέρ της βασικής της δραστηριότητας.


Το Χάρβαρντ ανακάλυψε τις προ ετών προβλέψεις της Exxon

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Exxon έκανε μια εξαιρετική δουλειά συγκεντρώνοντας γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ των εκπομπών ορυκτών ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Μια ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ έβαλε ορισμένους αριθμούς πίσω από τη μη κοινοποίηση πληροφοριών για το κλίμα από την Exxon τον περασμένο Ιανουάριο.

Σημείωσαν επιδέξιες, ακριβείς προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη που έγιναν από επιστήμονες της Exxon από το 1977 έως το 2003, οι οποίες δεν είχαν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν.

«Η ομάδα του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι οι ερευνητές της Exxon δημιούργησαν μια σειρά από εξαιρετικά αξιόπιστα μοντέλα και αναλύσεις που προβάλλουν την υπερθέρμανση του πλανήτη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε η εφημερίδα Harvard Gazette.

«Συγκεκριμένα, η Exxon προέβλεψε ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων θα οδηγούσαν σε 0,20 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανση του πλανήτη ανά δεκαετία, με περιθώριο σφάλματος 0,04 μοίρες - μια τάση που έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ακριβής», πρόσθεσαν.


Η ενασχόληση της
 Exxon με την ηλιακή τεχνολογία

Για την ιστορία, οι εταιρικές ρίζες της Exxon περιλαμβάνουν επίσης μια υψηλού προφίλ εισβολή στην ηλιακή τεχνολογία στη δεκαετία του 1970. Η προσπάθεια περιελάμβανε χρηματοδότηση για μια startup που ονομάζεται Solar Power Corp., αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Η Exxon υποχώρησε στη βασική της δραστηριότητα τη δεκαετία του 1980.

Παρόμοια μοίρα είχαν και οι προσπάθειες της εταιρείας να εμπορευματοποιήσει τα βιοκαύσιμα φυκιών ως λύση μείωσης του άνθρακα, που ξεκίνησαν το 2009.

Η εταιρεία ξεμπλέχτηκε από την έρευνα βιοκαυσίμων φυκιών πέρυσι.

Στην ίδια γραμμή, η Exxon συνεργάστηκε με τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia για μπαταρίες ροής βρωμίου ψευδαργύρου τη δεκαετία του 1980.

Το ενδιαφέρον της Exxon για τις μπαταρίες ροής ψευδαργύρου βρωμίου δεν κράτησε πολύ περισσότερο. Η Johnson Controls απέκτησε την τεχνολογία από την Exxon τη δεκαετία του 1980, προσπαθώντας να την προσαρμόσει για ηλεκτρικά οχήματα.


Μπαταρίες ροής βρωμίου ψευδαργύρου για μακροχρόνια αποθήκευση ενέργειας

Το ενδιαφέρον για την εφαρμογή μπαταριών ροής σε ηλεκτρικά οχήματα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έχει επισκιαστεί πολύ από τις ευκαιρίες στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας.

Επί του παρόντος, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι η πιο δημοφιλής τεχνολογία για την αποθήκευση ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά οι περιορισμοί εμφανίζονται καθώς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο δίκτυο. Μεταξύ άλλων ζητημάτων, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου διαρκούν περίπου 6 ώρες. Αυτό είναι αρκετό για να χειριστεί κάποιες εργασίες εξισορρόπησης πλέγματος, αλλά όχι όλες.

Οι μπαταρίες ροής έχουν αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση μεγαλύτερης διάρκειας που παρέχει επίσης βελτιωμένη ασφάλεια, βελτιωμένη απόδοση και μειωμένες επιπτώσεις στον κύκλο ζωής. Λειτουργούν με την κυκλοφορία δύο εξειδικευμένων υγρών σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Η κλιμάκωση είναι κυρίως θέμα κατασκευής μεγαλύτερων δεξαμενών για τη συγκράτηση των υγρών.

Ένας αριθμός διαφορετικών τύπων μπαταριών ροής έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και το βρώμιο ψευδάργυρου είναι το πιο πρόσφατο επίκεντρο ενδιαφέροντος για το Τμήμα Ενέργειας.


Περισσότερες μπαταρίες ροής βρωμίου ψευδαργύρου για τον αμερικανικό στρατό

Μια αυστραλιανή εταιρεία μπαταριών ροής βρωμίου ψευδαργύρου που ονομάζεται Redflow έχει μηδενίσει την αγορά για στρατιωτικά συστήματα απανθρακοποίησης των ΗΠΑ.

Η CleanTechnica χύνει πολύ μελάνι στον στρατό των ΗΠΑ ως οδηγός καθαρής τεχνολογίας και οι μπαταρίες ροής έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν τις καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες του Πενταγώνου.

Μεταξύ άλλων έργων μπαταριών ροής υπό τη ζώνη του, το Redflow έχει συνδεθεί με την εταιρεία Ameresco, η οποία παρέχει στις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενεργειακές επισκευές από σούπα σε ξηρούς καρπούς.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται σε μια σύμβαση 2,83 εκατομμυρίων δολαρίων του Υπουργείου Άμυνας για την παράδοση ενός πρωτοτύπου ηλιακού μικροδικτύου και ενεργειακού συστήματος μεγάλης διάρκειας στη Βάση Εθνοφρουράς Αεροπορίας Stewart στη Νέα Υόρκη.

Το έργο Redflow-Ameresco στοχεύει ειδικά στην επίδειξη του τρόπου με τον οποίο οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούν να εξοπλιστούν εκ των υστέρων με μικροδίκτυα. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το μικροδίκτυο με δυνατότητα μπαταρίας ροής θα ενισχύσει επίσης την ανθεκτικότητα του δικτύου στις κοινότητες γύρω από τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας.

 

Ο τρόπος λειτουργίας της DIU εφεξής

 Η DIU (Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ) ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Μέχρι τώρα λειτουργούσε ξεχωριστό γραφείο κάπως χωριστά από το υπόλοιπο Υπουργείο Άμυνας, όπως περιγράφεται από τον ειδησεογραφικό οργανισμό Breaking Defense.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η DIU απέκτησε νέο αρχηγό τον περασμένο Απρίλιο, τον Doug Beck, ο οποίος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Apple και καπετάνιος στο Navy Reserve.

Σε μια συνέντευξη με τον Beck την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος του Breaking Defense Jaspreet Gill σημείωσε ότι το DIU περιστρέφεται σε ένα ενσωματωμένο μοντέλο που εστιάζει περισσότερη προσοχή στην κλιμάκωση της υπάρχουσας τεχνολογίας για την κάλυψη στρατηγικών κενών.

Το εάν οι μπαταρίες ροής ψευδαργύρου βρωμίου ταιριάζουν ή όχι, μένει να φανεί, αν και οι τροχοί Redflow-Ameresco βρίσκονται ήδη σε κίνηση. Οι στρατιωτικές εφαρμογές για αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας δημιουργούν από μόνες τους μια τεράστια αγορά, εκτός από μη στρατιωτικές χρήσεις σε κλίμακα χρησιμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης