Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 93,5 δολ. κινείται το Brent στα 90 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 93,5 δολ. κινείται το Brent στα 90 δολ. το αργό

 Η απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων της Ρωσίας πυροδοτεί ανησυχίες για την προσφορά

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή καθώς οι ανανεωμένες ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά από την απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων της Ρωσίας εξουδετέρωσαν τους φόβους ότι η επιβράδυνση των οικονομιών και τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 0,26%, στα 93,54 δολάρια το βαρέλι έως τις 18.40 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) ενισχύονταν κατά 0,46%, στα 90,04 δολάρια το βαρέλι.

Για την εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς ήταν σχετικά σταθεροί, μετά την άνοδο άνω του 10% τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες λόγω ανησυχιών για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά.
Η ρωσική Transneft ανέστειλε τις παραδόσεις ντίζελ στους βασικούς τερματικούς σταθμούς της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας στο Primorsk και στο Novorossiysk την Παρασκευή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Tass.

Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ σε όλες τις χώρες εκτός κύκλου τεσσάρων πρώην σοβιετικών κρατών με άμεση ισχύ για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά καυσίμων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.
Η απαγόρευση θα «φέρει νέα αβεβαιότητα σε μια ήδη στενή εικόνα της παγκόσμιας προσφοράς ραφιναρισμένων προϊόντων και την προοπτική ότι οι επηρεαζόμενες χώρες θα επιδιώξουν να αγοράσουν φορτία από εναλλακτικούς προμηθευτές», ανέφερε η RBC σε σημείωμα.
Οι τιμές της ρωσικής χονδρικής βενζίνης μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% και το ντίζελ κατά 7,5% την Παρασκευή στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης.
Αλλά οι μακροοικονομικοί αντίθετοι άνεμοι συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα της ζήτησης πετρελαίου.

«Είναι σήματα από την πλευρά της ζήτησης που είναι κυρίως πιθανό να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank.


Συρρικνωση στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Purchasing Managers' Index (PMI) που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας του Ηνωμένου Βασιλείου εμβαθύνθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με πρόσθετα στοιχεία PMI.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά ενίσχυσε την επιθετική της στάση, ενισχύοντας τους φόβους ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Η πρόοδος στον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι αργή, δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε την Παρασκευή η διοικητής της Fed, Michelle Bowman. «Οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω και να αντιστρέψουν μέρος της προόδου που έχουμε δει», πρόσθεσε.

Η χωρητικότητα του διυλιστηρίου εκτός δικτύου των ΗΠΑ αναμενόταν να φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με την IIR Energy έναντι 800.000 bpd εκτός σύνδεσης την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης