Ενέργεια

Ο Μπάιντεν επιλέγει υπεράκτια αιολικά έναντι ορυκτών καυσίμων

Ο Μπάιντεν επιλέγει υπεράκτια αιολικά έναντι ορυκτών καυσίμων

Δίνει κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ - Σε αντίθεση με το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή 29/9/2023 ότι σχεδιάζει έως και 3 νέες πωλήσεις μίσθωσης γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά ύδατα τα επόμενα 5 χρόνια, κίνηση που θα μπορούσε να εξοργίσει τους Ρεπουμπλικάνους (Τραμπ), τις φιλοβιομηχανικές ομάδες και τους υποστηρικτές του κλίματος και που πιθανότατα θα προκαλέσει νομικές προκλήσεις.

Το συγκεκριμένο σχέδιο που ανακοινώθηκε περίπου ένα χρόνο πριν τις αμερικάνικες εκλογές, αποσκοπεί και στη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, αλλά ενδέχεται να μην ικανοποιήσει τους οικολόγους.

Αλλά το σχέδιο, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να δημιουργήσει με νόμο, έρχεται με ένα συμβιβασμό. Συγκεκριμένα επιτρέπει στους αξιωματούχους να προσφέρουν περισσότερα ομοσπονδιακά ύδατα για καθαρή αιολική ενέργεια.

«Το πενταετές σχέδιο γεώτρησης αντιπροσωπεύει τον μικρότερο αριθμό πωλήσεων μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Deb Haaland.

Η διοίκηση είχε προτείνει προηγουμένως περισσότερες περιοχές γεώτρησης (έως και 11 πιθανές πωλήσεις).

Οι 3 πωλήσεις θα πραγματοποιούνταν όλες στον Κόλπο του Μεξικού, προγραμματισμένες για το 2025, το 2027 και το 2029. Το σχέδιο εξουδετέρωσε τη δυνατότητα εκμίσθωσης πωλήσεων εκτός του Cook Inlet της Αλάσκας.


Αποσκοπεί στη στήριξη της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας

«Το σχέδιο καθορίζει μια πορεία για το Υπουργείο για να υποστηρίξει την αναπτυσσόμενη υπεράκτια αιολική βιομηχανία και να προστατεύσει από την πιθανότητα περιβαλλοντικής ζημίας και αρνητικών επιπτώσεων στις παράκτιες κοινότητες», είπε ο Haaland.

Σωλήνες που μεταφέρουν ίζημα διασχίζουν τον ποταμό Μισισιπή, όπου το Σώμα Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ κατασκευάζει ένα υποβρύχιο περβάζι με αυτή τη λάσπη που θα πρέπει να επιβραδύνει τη ροή του αλμυρού νερού στον ποταμό Μισισιπή νότια της Νέας Ορλεάνης.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στη Λουιζιάνα για εισβολή αλμυρού νερού που απειλεί τη Νέα Ορλεάνη


Στο βάθος… η μείωση του πληθωρισμού

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού απαιτούσε από το Υπουργείο Εσωτερικών να προτείνει έναν ορισμένο αριθμό μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά ύδατα με αντάλλαγμα τη δυνατότητα να προτείνει έργα καθαρής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε το εν λόγω υπουργείο, οι 3 πωλήσεις μίσθωσης γεωτρήσεων πετρελαίου ήταν οι λιγότερες που θα της επέτρεπε να προχωρήσει στις πωλήσεις μίσθωσης υπεράκτιων αιολικών σε όλη τη χώρα, δεδομένων των απαιτήσεων του νόμου.

Η σύνδεση της καθαρής αιολικής ενέργειας με τη γεώτρηση ορυκτών καυσίμων ήταν ένα βασικό αίτημα του γερουσιαστή Joe Manchin, του Δημοκρατικού της Δυτικής Βιρτζίνια που έγραψε μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου.

Αντίθετο με το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ

Το σχέδιο του Μπάιντεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία αρχικά πρότεινε 47 πωλήσεις μισθώσεων σε όλες τις παράκτιες περιοχές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, κατά τη διάρκεια της πενταετίας από το 2024 έως το 2029.


Ανικανοποίητοι οι οικολόγοι

Αλλά ακόμη και 3 πωλήσεις γεωτρήσεων θα απογοητεύσουν τους υποστηρικτές του κλίματος, οι οποίοι πίεσαν τη διοίκηση να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή στις υπεράκτιες γεωτρήσεις και ήθελαν να μην εγκριθούν νέες πωλήσεις μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Brettny Hardy, δικηγόρος στο Earthjustice, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία περιβαλλοντικών διαφορών, πιστεύει ότι η διοίκηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του νόμου κάνοντας το ελάχιστο.

«Θα μπορούσαν να επιτύχουν όλη την αιολική ανάπτυξη που έχουν προγραμματίσει με μία μόνο πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πενταετές πρόγραμμα.

Το πρακτορείο μπορεί ακόμα να κρατήσει αυτές τις πωλήσεις χωρίς άλλη μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς τους, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να πραγματοποιήσουν πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να εκδώσουν τις μισθώσεις αιολικής ενέργειας που πουλήθηκαν», είπε η Χάρντι.

Αυτό το επιχείρημα πιθανότατα δεν θα ταίριαζε καλά με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ή τον Μάντσιν, οι οποίοι έχουν επικρίνει συχνά την κυβέρνηση για αυτό που χαρακτηρίζει ως αντιενεργειακές πολιτικές για την επιδίωξη της δράσης για το κλίμα.


Ενέργειες με το βλέμμα στις εκλογές

Προχωρώντας σε ένα εκλογικό έτος, οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν επίσης να συνδέσουν οποιεσδήποτε ενέργειες της διοίκησης που φαινομενικά μειώνουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, δύο πράγματα που δεν σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου συνδέονται με τις ιδιοτροπίες των παγκόσμιων αγορών.

Ο Λευκός Οίκος συμμετείχε στην εκπόνηση του προτεινόμενου σχεδίου γεώτρησης ανοικτής θαλάσσης του Εσωτερικού, είπαν στο CNN δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ένα σημάδι του πόσο ευαίσθητοι είναι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι στην πολιτική σχετικά με τις αποφάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Το σχέδιο ανανέωσης του εσωτερικού θα προκαλέσει πιθανώς νομικές προκλήσεις από τη βιομηχανία πετρελαίου και τις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες.

Ακόμη και με τον μειωμένο αριθμό προτεινόμενων έργων, το πενταετές σχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει την επόμενη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των κοινοτήτων της Ακτής του Κόλπου και των υποστηρικτών του περιβάλλονος που θέλουν η διοίκηση να σταματήσει εντελώς να εγκρίνει νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για προηγούμενα μεγάλα νέα έργα πετρελαίου που έχουν εγκριθεί, όπως το έργο Willow στην Αλάσκα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει συχνά ότι πρέπει να συμμορφώνεται με νόμους που απαιτούν ορισμένα έργα να προχωρήσουν.

Ωστόσο, αυτή η απάντηση δεν έχει ικανοποιήσει τις περιβαλλοντικές και νεανικές κλιματικές ομάδες οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι οι εγκρίσεις νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου κινδυνεύουν να αποξενώσουν τους νέους ψηφοφόρους πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης