Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ δεν αναμένεται να σταματήσει τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ δεν αναμένεται να σταματήσει τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Κρίσιμη για το «μαύρο χρυσό» η συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ολοένα και μεγαλύτερης (το τελευταίο χρονικό διάστημα) μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.

Όπως ανέφερε την Τρίτη 03/10/2023 το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) δεν αναμένεται να χαλαρώσει τις συνεχιζόμενες περικοπές όταν οι υπουργοί από μια επιτροπή παρακολούθησης συναντηθούν την Τετάρτη 04/10/2023 για να εξετάσουν την κατάσταση της αγοράς.

Η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 4 Οκτωβρίου για να συζητήσει τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην αγορά πετρελαίου.

Οι εκπρόσωποί της, είπαν στο Bloomberg ότι δεν αναμένουν από τη συγκεκριμένη επιτροπή να κάνει οποιεσδήποτε συστάσεις για αλλαγή πολιτικής παρά την ολοένα και πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου και τους υφέρποντες φόβους για καταστροφή της ζήτησης εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές (μεταξύ 90 και 100 δολαρίων το βαρέλι).

Οι τρέχουσες αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ είναι η «σωστή πολιτική», υποστήριξε μέσω συνέντευξης που έδωσε τη Δευτέρα 02/10/2023 στο Bloomberg ο Σουχάιλ αλ Μαζρουέι. ο οποίος είναι υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ).

Εκτόξευση τιμών λόγω νέας περικοπής στην παραγωγή

Παρότι αρκετοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο του 2023 έως το 2024,η Σαουδική Αραβία (ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο), επέκτεινε την επιπλέον περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η μείωση από πλευρά των Σαουδαράβων συνέβαλε στο ράλι…  των τιμών του πετρελαίου, το οποίο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους την περασμένη εβδομάδα, με το Brent να ξεπερνά τα 97 δολάρια το βαρέλι και το αργό WTI να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.


Πτώσης της τιμής πετρελαίου λόγω δολαρίου

Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται λόγω της ανόδου του δολαρίου ΗΠΑ και των ανησυχιών για μεγαλύτερο επιτόκιο.


Πρόταση για μείωση των περικοπών πετρελαίου

Πριν από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, ορισμένοι αναλυτές πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ότι το Βασίλειο θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει τις περικοπές νωρίτερα από όσο πιστεύουν οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου, καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο δεν θα διακινδύνευε την καταστροφή της ζήτησης μέσω πολύ υψηλών τιμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Rapidan Energy, Bob McNally, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει τις περικοπές νωρίτερα από ό,τι συνειδητοποιούν οι έμποροι, καθώς δεν θα ήθελε να υπερθερμάνει την αγορά.

Ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην ING, δήλωσε τον περασμένο μήνα,

«Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να επανεξετάζει τις περικοπές της προσφοράς σε μηνιαία βάση, επομένως θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε τον όμιλο ή τουλάχιστον τη Σαουδική Αραβία, να χαλαρώνει σταδιακά τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές φέτος, στοιχείο που θα βοηθούσε να φύγει κάποια πίεση από την αγορά».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης