Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αθήνα: Στις 4 πρώτες πρωτεύουσες της Ευρώπης με την μεγαλύτερη μείωση της τιμής ρεύματος

Αθήνα: Στις 4 πρώτες πρωτεύουσες της Ευρώπης με την μεγαλύτερη μείωση της τιμής ρεύματος

Μειώθηκε κατά 1,76% τον Σεπτέμβριο - Η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων ρεύματος στην Ευρώπη ήταν 33,10 λεπτά/KWh

Στην πρώτη τετράδα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών όσον αφορά στο ποσοστό μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται η Αθήνα όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της ΗΕΡΙ για το κόστος ρεύματος σε 33 πρωτεύουσες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μειωμένη κατά 1,76% ήταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων διανομής και των φόρων.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Όσλο έχοντας μείωση 20%. Ακολουθούν η Πράγα με 3%, το Άμστερνταμ (-2%), η Αθήνα με -1,76% (λόγω τους επιδόματος και της μείωση του κόστους ρεύματος), η Ρίγα, η Ρώμη και η Στοκχόλμη.


Πρωτεύουσες με αύξηση τιμών στο ρεύμα

Αντίθετα στις περισσότερες πρωτεύουσες παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη άνοδο, 10%, να καταγράφεται στις Βρυξέλλες.

Ακολουθούν η Κοπεγχάγη και το Ελσίνκι με 5% λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας και η Λιουμπλιάνα με επίσης 5% εξ αιτίας της αύξησης των φόρων.


Ελλάδα: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο στο ίδιο επίπεδο τιμών

Η μέση τιμή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα γενικότερα είναι στο ίδιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 25,04 λεπτά/KWh, έναντι 26,09 λεπτά/KWh που ήταν ο μέσος όρος των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και  24,48 λεπτών/KWh που ήταν ο μέσο όρος των 33 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα της HEPI.

Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς αυξήθηκε στην Αθήνα κατά 7,58% στα 7,23 λεπτά/KWh, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά λιανικής αφορά κυρίως τη θέρμανση και τους χειμερινούς μήνες.

Συνολικά στην Ευρώπη, οι τιμές ηλεκτρισμού για τους τελικούς χρήστες έχουν μειωθεί κατά 24% σε σχέση με τις τιμές Σεπτεμβρίου 2022, ενώ οι λογαριασμοί αερίου μειώθηκαν κατά 38%.


Σταθερές οι τιμές μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023

Συνολικά, οι τιμές ηλεκτρισμού για τους τελικούς καταναλωτές τον Σεπτέμβριο διατηρούν τη σταθερότητα που παρατηρήθηκε μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξης του 1% κατά μέσον όρο σε σχέση με τον Αύγουστο.

Προς το παρόν, οι τιμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση τα προ έτους επίπεδα, ενώ τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σχεδόν στο πλήρες δυναμικό αποθήκευσης εν όψει της χειμερινής περιόδου.


Αιτίες διαφοράς τιμής μεταξύ των κρατών

Οι διαφορές που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα, οφείλονται κυρίως στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την παραγωγή των ΑΠΕ και τη ζήτηση, καθώς και στη συντήρηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, που κατά κανόνα γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Στην Ελλάδα, οι συνιστώσες που συνθέτουν την τελική τιμή είναι διαφορετικές, με το κόστος ενέργειας να αντιστοιχεί στο 65%, το κόστος διανομής στο 14%, οι ενεργειακοί φόροι στο 15% και ο ΦΠΑ στο 6%.

Η Ουγγαρία είναι η χώρα, όπου το κόστος ενέργειας έχει τη πιο χαμηλή συμμετοχή στον λογαριασμό (μόλις 14%).

Αντίθετα η Λισαβόνα έχει το υψηλότερο μερίδιο (περίπου 80% της τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής).

Τέλος, η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων ρεύματος στην Ευρώπη ήταν 33,10 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν φθηνότερα, στα 30,15 λεπτά/KWh.

Ωστόσο οι διαφορές από χώρα σε χώρα είναι μεγάλες, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια και γι’ αυτό το λόγο η τιμή των κυμαινόμενων τιμολογίων είναι η πιο αντιπροσωπευτική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης