Ενέργεια

Novak: Τον Νοέμβριο η απόφαση της Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου

Novak: Τον Νοέμβριο η απόφαση της Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2023

 

Η Ρωσία θα εξετάσει τον επόμενο μήνα εάν θα εμβαθύνει τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου ή θα αυξήσει την παραγωγή, ενώ θα συνεχίσει χωριστά τις τρέχουσες περικοπές των εξαγωγών της μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.

Η Ρωσία συμφώνησε να προβεί σε δύο χωριστές εθελοντικές μειώσεις στην προσφορά πετρελαίου: τον Απρίλιο αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τον Αύγουστο δήλωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 300.000 bpd μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι δηλώσεις του Novak έγιναν την ώρα που μια υπουργική επιτροπή παρακολούθησης της ομάδας κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ συγκαλείται διαδικτυακά αργότερα την Τετάρτη για να εξετάσει την πολιτική του ομίλου.

Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο όμιλος είναι απίθανο να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη.

Η Σαουδική ένας παγκόσμιος κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου, δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο bpd για τον Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023.

Ανάλυση αγοράς

Ο Novak είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την εθελοντική περικοπή των εξαγωγών κατά 300.000 bpd μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου επίσης, όπως είχε προαναγγελθεί.

Σχετικά με την παραγωγή, είπε: «Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί ανάλυση αγοράς προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το εάν θα εμβαθύνουμε τη μείωση ή θα αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου.
«Αυτό προστίθεται στην εθελοντική μείωση που είχε προαναγγείλει η Ρωσία τον Απρίλιο του 2023, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2024».

Ο Novak επανέλαβε ότι η πρόσθετη εθελοντική περικοπή της Ρωσίας στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών των χωρών του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν τη σταθερότητα και την ισορροπία στις αγορές πετρελαίου.

Η μείωση κατά 500.000 bpd αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας. Η Ρωσία ανέστειλε τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων της για την παραγωγή πετρελαίου μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Ο υπουργός Ενέργειας Nikolai Shulginov δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 1,5% σε 527 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (10,54 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) φέτος από 535 εκατομμύρια το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης