Η Γερμανία δημοπράτησε 7 GW υπεράκτιων αιολικών έργων αξίας 12,6 δισ. ευρώ

Η Γερμανία δημοπράτησε 7 GW υπεράκτιων αιολικών έργων αξίας 12,6 δισ. ευρώ

BP και Total Energies, κέρδισαν τις προσφορές στη Βόρεια Θάλασσα 6 GW και 1 GW στη Βαλτική Θάλασσα

 

Η γερμανική Bundesnetzagentur αποκάλυψε πρόσφατα τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης δημοπρασίας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που έγινε ποτέ, απονέμοντας νέα ισχύ 7 GW. Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της Γερμανίας για επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αξίζει περίπου 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Παγκόσμια Σύνοδο Αιολικής Ενέργειας στην Αυστραλία τον περασμένο μήνα, εμπειρογνώμονες υπεράκτιων αιολικών συζήτησαν τη δημοπρασία ορόσημο που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουλίου με επιφυλακτικό ενθουσιασμό. Δύο από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της Ευρώπης, η BP και η Total Energies, κέρδισαν τις προσφορές στη Βόρεια Θάλασσα 6 GW και 1 GW στη Βαλτική Θάλασσα.

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για τη γερμανική δημοπρασία λόγω της αποτυχίας του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει ανάδοχους για τα δικά του υπεράκτια αιολικά έργα.

Αλλά η νίκη της BP και της Total φάνηκε διαφορετικά και ο αντίκτυπος της αρνητικής προσφοράς απαιτούσε από τους προγραμματιστές του έργου να πληρώσουν ουσιαστικά για το προνόμιο της κατασκευής των αιολικών τους πάρκων. Αν και αναμφίβολα εξασφάλισε ένα οικονομικά αποδοτικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες.

Για παράδειγμα, η Ørsted επέλεξε να αποχωρήσει από τη γερμανική δημοπρασία μίσθωσης βυθού πριν από την ολοκλήρωσή της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Reuters τον περασμένο Ιούλιο. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα στελέχη της εταιρείας «εξέφρασαν ανησυχίες για τις υψηλές τιμές».

Το σύστημα αρνητικής υποβολής προσφορών μεταφέρει εγγενώς πρόσθετο κόστος σε υπεράκτιους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας, οι οποίοι πρέπει τώρα να αποφασίσουν πού θα κατανεμηθούν αυτές οι δαπάνες. Η εφοδιαστική αλυσίδα αιολικής ενέργειας, η οποία ήδη παλεύει με τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος των εισροών, ενδέχεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Εναλλακτικά, οι καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το συνολικό κόστος ζωής, ενδέχεται να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της οικονομικής επιβάρυνσης.

Η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Η Bundesnetzagentur είναι σταθερή στο μοντέλο της για την επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών της στόχων.
Το αποτέλεσμα αυτής της δημοπρασίας αναγκάζει τους υπεράκτιους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας να πληρώσουν τον εκπληκτικό λογαριασμό των 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το 90% αυτών των κονδυλίων θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση του κόστους σύνδεσης στο δίκτυο, ενώ το 5% θα διατεθεί για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ένα άλλο 5% θα υποστηρίξει φιλικές προς το περιβάλλον αλιευτικές πρωτοβουλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγχώριας προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, το αρνητικό μοντέλο προσφοράς της Γερμανίας σε υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτές τις προσπάθειες.

Αρνητική προσφορά

Η αρνητική προσφορά επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσφέρουν την πληρωμή στην κυβέρνηση για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, αλλά μπορεί επίσης να ασκήσει πτωτική πίεση στα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε νέα έργα αιολικής ενέργειας και να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει τη χρήση αρνητικών προσφορών σε υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υποστήριξη της ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας αιολικής ενέργειας μέσω επενδύσεων σε βιομηχανική ικανότητα και υποδομές.

Η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέσει άλλα 1,8 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024 χρησιμοποιώντας διαφορετικό σχέδιο δημοπρασίας που ενσωματώνει κριτήρια εκτός τιμής. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη σύμφωνα με τους ειδικούς της αιολικής ενέργειας, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων επιπτώσεων της αρνητικής προσφοράς στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης