Dogger Bank: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως συνδέθηκε με το δίκτυο

Dogger Bank: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως συνδέθηκε με το δίκτυο

Εξάγει για πρώτη φορά παγκοσμίως ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 13 MW

Την πρώτη της ενέργεια στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε η Dogger Bank (με ισχύ 3,6 GW και κόστος 11 δισεκατομμυρίων λιρών) η οποία αναμένεται να είναι το πιο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της υφηλίου μέχρι στιγμής σύμφωνα με το rechargenews.com.

Η ομάδα του έργου Dogger Bank θα εγκαταστήσει σε 3 φάσεις έως το 2026, 277 στρόβιλους Haliade-X, επαρκής αριθμός για να τροφοδοτήσει με ενέργεια 6 εκατομμύρια βρετανικά σπίτια από την τοποθεσία της, 130 χιλιόμετρα μακριά από τη βορειοανατολική Αγγλία.

Η παραγωγή από τον πρώτο από τους στρόβιλους 13 MW της Dogger Bank είναι μια σημαντική στιγμή για τους συνιδιοκτήτες του έργου Equinor, SSE και Vargronn και για την GE Vernova, σηματοδοτώντας το παγκόσμιο εμπορικό ντεμπούτο του μοντέλου Haliade-X.

Η πρώτη ισχύς που ρέει χρησιμοποιώντας τεχνολογία συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου ικανοποίησε έναν τομέα που πλήττεται από αμφιβολίες μετά την πρόσφατη ακύρωση ενός μικρότερου έργου στη Βόρεια Θάλασσα και μια μη εμφάνιση από επίδοξους προγραμματιστές στην τελευταία δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βρετανία.

Η Dogger Bank η οποία κέρδισε τη συμφωνία της σύμβασης για τη διαφορά (CfD) με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί περαιτέρω, με τους εταίρους να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τέταρτης κλίμακας giga Dogger Bank D φάση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του SSE, Alistair Phillips-Davies, δήλωσε ότι «ήταν μια στιγμή ορόσημο για την παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία, με την Dogger Bank να δείχνει τι ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επενδυτές, η βιομηχανία και οι κοινότητες συνεργάζονται για να επιτύχουν κάτι πραγματικά αξιόλογο.

Οι καινοτομίες που έχει αναπτύξει αυτό το πρωτοποριακό έργο θα σημαίνουν επίσης ότι οι μελλοντικές εξελίξεις μπορούν να κατασκευαστούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Τώρα η πρόκληση είναι να επιταχυνθεί το επόμενο κύμα αυτών των έργων και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις για να τα προωθήσουμε το συντομότερο δυνατό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης