Ενέργεια

IEA: Υποχωρεί ο ρυθμός της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου - Η τάση ως το 2026

IEA: Υποχωρεί ο ρυθμός της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου - Η τάση ως το 2026
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου έχει οριστεί για αύξηση 1,6% ετησίως μεταξύ 2022 και 2026

Ο ρυθμός με τον οποίο αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τη νέα μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του IEA που δημοσιεύθηκε χθες (10/10).

Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου έχει οριστεί για αύξηση 1,6% ετησίως μεταξύ 2022 και 2026 (κάτω από το 2,5% ετησίως που παρατηρήθηκε μεταξύ 2017 και 2021) και αυτό οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλεπάλληλες πτώσεις

Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ασία-Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κορυφώθηκαν το 2021 σύμφωνα με την έκθεση του IEA και τώρα αναμένεται να πέφτουν 1% κάθε χρόνο έως το 2026.

«Η επιτάχυνση της διάθεσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση είναι μεταξύ των βασικών μοχλών πίσω από την πτωτική τάση για το φυσικό αέριο σε αυτές τις αγορές», ανέφερε ο Οργανισμός.

Η «μετάφραση» της μείωσης της ζήτησης

Η μείωση της ζήτησης σε αυτές τις αγορές, που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου, σημαίνει ότι άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα δουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι παρατηρήσεις του διευθυντή Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA Keisuke Sadamori, σύμφωνα με τον οποίο, «διαφορετικές τάσεις εμφανίζονται σε διαφορετικές περιοχές, με τη ζήτηση να μειώνεται στις ώριμες αγορές, αλλά να συνεχίζει να αυξάνεται στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αναμένουμε σημαντική αύξηση της νέας χωρητικότητας LNG τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα αμβλύνει ορισμένες από τις ανησυχίες στενότητας και ασφάλειας του εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν οι αγορές από τότε που η Ρωσία άρχισε να παρακρατεί τις προμήθειες το 2021».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης