Ενέργεια

Mega deal μεταξύ TotalEnergies - Κατάρ για αγορά LNG

Mega deal μεταξύ TotalEnergies - Κατάρ για αγορά LNG
Το Κατάρ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και ο ανταγωνισμός για το LNG έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Το Κατάρ εξασφάλισε σήμερα (11/10) τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από το τεράστιο έργο επέκτασης της παραγωγής της Ντόχα, παρέχοντας στη Γαλλία έως και 3,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως για 27 έτη.

Τα πρώτα φορτία αναμένονται το 2026 και οι όγκοι LNG θα προέρχονται από τις δύο κοινές επιχειρήσεις μεταξύ της QatarEnergy και της TotalEnergies που έχουν συμφέροντα στα έργα North Field East (NFE) και North field South (NFS) του Κατάρ. Η συνεργασία της TotalEnergies στα έργα επέκτασης LNG στο North Field αποτελείται από μερίδιο 6,25% στο έργο NFE και 9,375% μερίδιο στο NFS.

Οι γαλλικές συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα, «αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας στις ευρωπαϊκές αγορές γενικά, και στη γαλλική αγορά ειδικότερα, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Γαλλίας», δήλωσε ο επικεφαλής της QatarEnergy Saad al-Kaabi.

Το Κατάρ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και ο ανταγωνισμός για το LNG έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με την Ευρώπη ιδιαίτερα να χρειάζεται τεράστια ποσά για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου.

Η πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία προμήθειας από το έργο επέκτασης του Κατάρ υπογράφηκε τον Νοέμβριο για την παράδοση περίπου 2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως στη Γερμανία για περίοδο τουλάχιστον 15 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης