Ενέργεια

Ανησυχία για τις αυξήσεις τελών στο ΕΝΕΧ - Τι λένε ΔΕΗ και Μυτιληναίος

Ανησυχία για τις αυξήσεις τελών στο ΕΝΕΧ - Τι λένε ΔΕΗ και Μυτιληναίος

 Από τη ΡΑΑΕΥ η τελική απόφαση για την αναπροσαρμογή των χρεώσεων

 

Ανησυχία για τις αυξήσεις των τελών και χρεώσεων λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας εκφράζουν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, αναγνωρίζοντας μεν την ανάγκη να καλυφθούν τα κόστη του ΕΝΕΧ, επισημαίνοντας δε, ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Αυτό προκύπτει από τις θέσεις που εκφράζονται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από την Μυτιληναίος στη διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ επί της εισήγησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού τελών και χρεώσεων λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας, καθώς και των τελών και χρεώσεων που καταβάλλουν οι συμμετέχοντες και τα εκκαθαριστικά μέλη τους.


Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ στην επιστολή της, οι αλλαγές στις χρεώσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιβαρύνουν την ίδια περισσότερο από κάθε άλλο συμμετέχοντα λόγω του μεγάλου όγκου συναλλαγών που κάνει καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Υπενθυμίζει μάλιστα με έμφαση ότι η τελική απόφαση για την αναπροσαρμογή των χρεώσεων ανήκει στη ΡΑΑΕΥ, σημειώνοντας ότι το ΕΧΕ αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και ως εκ τούτου «η αρμοδιότητα για τον ορισμό των κριτηρίων και τον έλεγχο τεκμηρίωσης των μεγεθών του (ενδεικτικά EBITDA, εκτιμώμενο κόστος, περιθώριο κέρδους), καθώς και την παροχή κινήτρων βελτιστοποίησης και την τελική έγκριση αυτών έχει η ρυθμιστική Αρχή».

Στη σωστή κατεύθυνση η τροποποίηση

Πάντως η ΔΕΗ θεωρεί ότι η τροποποίηση της μεθοδολογίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς λαμβάνει υπόψη τα έξοδα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «ως ένας από τους μεγαλύτερους σε όγκο συναλλαγών συμμετέχοντες σε όλες τις αγορές θα επιβαρυνθεί σημαντικά από τη σχετική αύξηση των τελών, εφόσον αυτά εγκριθούν από την Αρχή».

Από την πλευρά της, η Μυτιληναίος ζητεί να υπάρξει αναλογικότητα και ισορροπία. Η εταιρία αναγνωρίζει ως θετικό στοιχείο την εναρμόνιση των δυνατοτήτων λειτουργίας του ΕΧΕ με όσα ισχύουν στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ενέργειας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει «να διατηρηθεί η αναλογικότητα των επιπρόσθετων τελών και χρεώσεων βάσει των εγχώριων ενεργειακών αγορών, με γνώμονα την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ της αποδοτικής λειτουργίας των αγορών και της λελογισμένης αποτίμησης του κόστους συμμετοχής σε αυτές».

Υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών

«Το ΕΧΕ οφείλει να είναι συνεπές ως προς την ικανότητα λειτουργίας των αγορών που διαχειρίζεται, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία τα οποία διευκολύνουν τη συμμετοχή των αντισυμβαλλόμενων στις εν λόγω αγορές, τηρουμένης πάντα της προβλεπόμενης αξιοπιστίας λειτουργίας» προσθέτει η Μυτιληναίος.

Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ενίσχυση της δραστηριότητας του ΕΧΕ μέσω της υιοθέτησης διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών και εργαλείων, καθώς με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας των αγορών.

«Η ανταγωνιστικότητα, καταλήγει η Μυτιληναίος στην επιστολή της, αναμένεται να ενταθεί μέσω της προσέλκυσης επιπλέον συμμετεχόντων, παράγοντας σήματα αγοράς τα οποία αντανακλούν έτι περαιτέρω την πραγματική αξία των πόρων κάλυψης φορτίου και των αναγκών ζήτησης ενέργειας, τόσο στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης ενεργειακής αγοράς της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων όσο και πανευρωπαϊκά».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση του Χρηματιστηρίου η αναπροσαρμογή των τελών και των χρεώσεων στις δυο αγορές αφορά στην χρονική περίοδο 2024-2026. Μάλιστα προβλέπεται η αύξηση όλων των τελών, εκτός από το κόστος της αρχικής εγγραφής το οποίο μένει σταθερό για το HenEx και μηδενικό για την ΕnEXClear (εκκαθάριση συναλλαγών).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης