Ενέργεια

Και τέταρτος τύπος κυμαινόμενου τιμολογίου με δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα

Και τέταρτος τύπος κυμαινόμενου τιμολογίου με δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, παρουσιάστηκε το νέο τιμολόγιο με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας

Ένας νέος τύπος τιμολογίου ρεύματος αποφασίστηκε να προστεθεί στις τρεις κατηγορίες που έχει ήδη αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, παρουσιάστηκε το νέο τιμολόγιο με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας η οποία θα προκύπτει από έναν πολύπλοκο υπολογιστικό τύπο και θα ανακοινώνεται την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής του. Η «καινοτομία» είναι ότι θα δίνεται στον προμηθευτή η δυνατότητα διόρθωσης στο τιμολόγιο του επόμενου μήνα (ex post διόρθωση). Όπως επισημαίνει παράγοντας του ΥΠΕΝ, το νέο τιμολόγιο παρέχει ασφάλεια και διαφάνεια για προμηθευτές και καταναλωτές προστατεύοντάς τους από απότομες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.

Το σκεπτικό που αναλύθηκε κατά τη σύσκεψη είναι, ότι στην περίπτωση που ο προμηθευτής ρεύματος πέσει έξω στην πρόβλεψή του για την τιμή της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης, εκ των υστέρων, στο τιμολόγιο του αμέσως επόμενου μήνα που ακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα ενημερώνεται εγκαίρως και θα έχει την επιλογή εάν το επιθυμεί να αλλάξει πρόγραμμα ή και πάροχο. Για τα συγκεκριμένα Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής ex-ante και διόρθωση τιμής ex-post θα προβλέπεται σύγκριση προϊόντων στο site της ΡΑΑΕΥ.

Σύντομα μάλιστα, αναμένεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει ότι όλοι οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα τιμολόγια στο χαρτοφυλάκιό τους, και ότι σε αυτά θα μεταπίπτουν αυτομάτως (by default τιμολόγια) για διάστημα ενός έτους όσοι καταναλωτές δεν έχουν διαλέξει τύπο τιμολογίου, διατηρώντας το δικαίωμα αλλαγής.

Οι τρεις κατηγορίες

Οι άλλες τρεις κατηγορίες τιμολογίων που προέκυψαν μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ με τις εταιρείες προμήθειας είναι τα εξής:

Τα μπλε: Προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Η τιμή τους θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

Τα πράσινα: Κυμαινόμενα, όπου η τιμή προκύπτει από έναν υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς και ανακοινώνεται είτε πριν από την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται τον Μάρτιο). Θα διατίθενται επίσης και προϊόντα μεικτής τιμολόγησης (σταθερής και κυμαινόμενης) η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την 1η του μήνα εφαρμογής τους είτε την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής τους.

Τα πορτοκαλί: Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας, η οποία αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών επόμενης ημέρας και των ενδοημερήσιων αγορών, και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης