Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση DNV: Οι ΑΠΕ δεν αντικαθιστούν τα ορυκτά - «Καλύπτουν» την αυξημένη ζήτηση

Έκθεση DNV: Οι ΑΠΕ δεν αντικαθιστούν τα ορυκτά - «Καλύπτουν» την αυξημένη ζήτηση
Η αιολική ενέργεια θα παρέχει το 7% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένης στο δίκτυο και η εγκατεστημένη ισχύς θα διπλασιαστεί έως το 2030

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αντί να αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το Energy Transition Outlook της DNV, που αναμεταδίδει το renewsbiz.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι μεταξύ 2017-2022 τα ορυκτά καύσιμα κάλυψαν το 51% της ζήτησης, παρά την ταχεία ανάπτυξη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ηλιακές εγκαταστάσεις έφτασαν το ρεκόρ των 250 GW το 2022, σύμφωνα με την έρευνα.

Η αιολική ενέργεια θα παρέχει το 7% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένης στο δίκτυο και η εγκατεστημένη ισχύς θα διπλασιαστεί έως το 2030, παρά τον πληθωρισμό και τους αντίθετους ανέμους της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της DNV.Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι περιορισμοί στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής αναδεικνύονται ως βασικό σημείο συμφόρησης για την επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τα σχετικά κατανεμημένα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Remi Eriksen πρόεδρος του ομίλου και διευθύνων σύμβουλος της DNV, (φωτογραφία) δήλωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενεργειακή μετάβαση δεν έχει ξεκινήσει. Και αυτό αν εννοούμε ότι η καθαρή ενέργεια αντικαθιστά τα ορυκτά. Αντιθέτως, οι εκπομπές από τα ορυκτά πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος».

Η πρόβλεψη για τις ΑΠΕ

Στην Ευρώπη η μετάβαση επιταχύνεται με την ευθυγράμμιση των στόχων για το κλίμα, τη βιομηχανία και την ενεργειακή ασφάλεια. Ακόμα κι αν η μετάβαση δεν έχει ακόμη ξεφύγει από τα βασικά σημεία, μόλις ξεκινήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα ξεπεράσουν τα ορυκτά καύσιμα, είπε η DNV.

Από τώρα, οι περισσότερες προσθήκες ενέργειας είναι η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες αυξάνονται 9 φορές και 17 φορές αντίστοιχα μεταξύ 2022 και 2050. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί από τώρα έως το 2050, φέρνοντας αποδοτικότητα στο ενεργειακό σύστημα.

Τέλος, η DNV θα δημοσιεύσει την έκθεσή της «Pathway to Net Zero», δείχνοντας ότι η τεχνολογία δεν είναι η κύρια πρόκληση, αλλά τα κίνητρα για την ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης και τα αντικίνητρα για τη μείωση των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα είναι αυτά που λείπουν».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης