Ενέργεια

Putin: Aπορρίπτει ως "σκουπίδια" την ιδέα ότι η Ρωσία επιτέθηκε στον αγωγό της Βαλτικής

Putin: Aπορρίπτει ως

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η συμμαχία μοιράζεται τις πληροφορίες της για τις ζημιές και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους συμμάχους.

 

Ο Πρόεδρος Vladimir Putin απέρριψε την Παρασκευή ως «σκουπίδια» την ιδέα ότι η Ρωσία είχε καταστρέψει έναν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και ότι τέτοιοι ισχυρισμοί έγιναν για να αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που είπε ότι ήταν μια δυτική επίθεση στο Nord Stream.

Το Ελσίνκι ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές σε κάτι που μπορεί να ήταν σκόπιμη ενέργεια.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει εμπλακεί, ο Putin είπε: «Είναι σκουπίδια».

Μέχρι πρόσφατα, είπε ο Putin, δεν ήξερε καν ότι υπήρχε τέτοιος αγωγός καθώς ήταν τόσο μικρός. Πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να είχε παγιδευτεί από άγκυρα, κάποιο είδος γάντζου ή σεισμό, και πρότεινε στη Φινλανδία να το διερευνήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η συμμαχία μοιράζεται τις πληροφορίες της για τις ζημιές και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους συμμάχους. Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, ενώ η Εσθονία είναι μέλος από το 2004.

Τι λέει η Ρωσία

Ο Putin είπε ότι είναι σαφές ότι οι υποδείξεις ότι εμπλέκεται η Ρωσία «έγιναν μόνο για να αποσπάσουν την προσοχή από την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τη Δύση εναντίον του Nord Stream».

Η Ρωσία λέει ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, χωρίς να παρέχει στοιχεία.

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό που -μαζί με τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία- χαρακτήρισαν πράξη δολιοφθοράς.

Οι αμερικανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των The Washington Post, The New York Times και The Wall Street Journal, ανέφεραν ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζε για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy αρνήθηκε ότι η Ουκρανία τους επιτέθηκε.

Σε μια ανάρτηση στο blog του Φεβρουαρίου, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh επικαλέστηκε μια άγνωστη πηγή ότι δύτες του ναυτικού των ΗΠΑ κατέστρεψαν τους αγωγούς με εκρηκτικά κατόπιν εντολής του προέδρου Joe Biden.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την αναφορά του Hersh ως «εντελώς ψευδή και πλήρη φαντασία». Η Νορβηγία είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν "ανοησίες".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης