Ενέργεια

Τοπίο στην ομίχλη η τηλεθέρμανση στη Κοζάνη – Ανησυχία για την λειτουργία της

Τοπίο στην ομίχλη η τηλεθέρμανση στη Κοζάνη – Ανησυχία για την λειτουργία της

Δέσμευση Σδούκου για την παροχή θερμικής ενέργειας – Συνεννόηση με ΔΕΗ, και ΑΔΜΗΕ για επιτάχυνση διαδικασιών

 

Στον αέρα βρίσκεται η τηλεθέρμανση στη Κοζάνη με τους κατοίκους, αλλά και τη ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης) να αγωνιούν για το εάν και πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη μπει στην …πρίζα, αλλά ακόμη δεν έχει «ανάψει», με την αγωνία να εντείνεται καθώς το μετεωρολογικό δελτίο για την περιοχή προβλέπει την έλευση των πρώτων κρύων ημερών εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πηγές του Δήμου, αλλά και της ΔΕΥΑΚ, η λειτουργία της τηλεθέρμανσης εξαρτάται από την ετοιμότητα των μονάδων της ΔΕΗ καθώς, όπως αναφέρουν, η Δημοτική Επιχείρηση είναι καθόλα έτοιμη ώστε να τηρήσει τους χρόνους που κάθε φορά έχει συμβατοποιήσει με τους καταναλωτές. Η διαδικασία θα ξεκινούσε το Σαββατοκύριακο, αλλά παρουσιάστηκε πρόβλημα στο μετασχηματιστή της «Μονάδας 3» του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καθώς και μια διαρροή στη «Μονάδα 4» που καθυστέρησαν την έναρξη της παροχής θερμικής ενέργειας.

Στο επίκεντρο η αποκατάσταση των ζημιών

Σχετικά με την «Μονάδα 5» του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, έχει προγραμματιστεί να μπει στο σύστημα τον Νοέμβριο. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ έχουν εστιάσει στην   αποκατάσταση των ζημιών στις Μονάδες 3 και 4 προκειμένου να ξεκινήσει η παροχή φορτίου στην Τηλεθέρμανση Κοζάνης στο συντομότερο δυνατό.

Με τις τοπικές αρχές να αναζητούν επειγόντως λύσεις έχουν ήδη γίνει επαφές με την αρμόδια υφυπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία δεσμεύθηκε ότι δεν θα αφήσει την περιοχή χωρίς παροχή θερμικής ενέργειας και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με τη ΔΕΗ, όσο και με τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η ΔΕΥΑΚ θεωρεί ότι κατά τις ημέρες αιχμής, όταν το κρύο είναι δριμύ και αυξάνεται η κατανάλωση, απαιτούνται τουλάχιστον δύο μονάδες ενεργές και μια τρίτη σε εφεδρεία.

Συνάντηση για να βρεθεί λύση

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ με την κ. Σδούκου προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, στο οποίο συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ καθώς και τεχνικοί σύμβουλοι. Η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο και ήδη αναμένονται συναντήσεις και με τις νέες δημοτικές αρχές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ προχωρά και με την κατασκευή της νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στις εγκαταστάσεις του παλιού λιγνιτικού σταθμού Καρδιάς, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη το 2025. O νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο και θα διασφαλίσει την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) έπειτα από την απόσυρση των ατμοηλεκτρικών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Κάλυψη αναγκών Δυτικής Μακεδονίας

Η μονάδα ΣΗΘΥΑ αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο έργο από τα νέα μέσα παραγωγής θερμικής ενέργειας σε χώρους της ΔΕΗ, καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της τελικής τιμής θερμικής ενέργειας την οποία θα προμηθεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας από το διασυνδεδεμένο σύστημα. Η παραγόμενη θερμική ισχύς της νέας μονάδας της ΔΕΗ θα είναι άνω των 65 MWth.

Η κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ θα αποτελέσει τη βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων στις τρεις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο) βάσει συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των τριών ΟΤΑ θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας». Στόχος είναι η διασύνδεση, μέσω αγωγών μεταφοράς θερμικής ενέργειας, των δύο σημείων παραγωγής (Καρδιά και Πτολεμαΐδα V) με όλα τα σημεία κατανάλωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης