Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Super fund επενδύει έως και 2 δισ. δολ. σε μικρής κλίμακας έργα ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας

Super fund επενδύει έως και 2 δισ. δολ. σε μικρής κλίμακας έργα ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας
H Aware Super που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 160 δισ. δολ. θα επνδύσει σε έργα που κατασκευάζονται από την Birdwood Energy

 

Ένα από τα μεγαλύτερα super funds της Αυστραλίας, η Aware Super, σχεδιάζει να επενδύσει έως και 2 δισ. δολάρια σε μικρής κλίμακας έργα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και μπαταριών που κατασκευάζονται από την εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Birdwood Energy.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τις δύο εταιρείες θα οδηγήσει την Aware Super –η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων– να διαθέσει αρχικά 300 εκατομμύρια δολάρια στη συνεργασία, με σχέδια να το αυξήσουν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Birdwood έχει ήδη αγοράσει δύο λειτουργικά ηλιακά πάρκα δυτικά της Αδελαΐδας με συσχετιζόμενα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) για τη νέα της πλατφόρμα και τη συνεργασία με την Aware, και σχεδιάζει άλλα 10 τέτοια έργα.

Η επένδυση της Aware περιλαμβάνει επίσης μια εμπορική επιχείρηση χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενεργητικού που ονομάζεται Juice Capital Energy. Αυτή η επιχείρηση έχει 400 πελάτες και αναπτύσσει άλλα 10 έργα ηλιακής ενέργειας δικτύου και μπαταριών που είναι έτοιμα να κατασκευαστούν.

Δύσκολη για τους επενδυτές η κατανεμημένη ενέργεια

«Η κατανεμημένη ενέργεια είναι δύσκολη για τους θεσμικούς επενδυτές να έχουν πρόσβαση λόγω του πλήθους μικρών προγραμματιστών και εταιρειών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Birdwood Energy, Scott McGregor.

«Ενώ αυτός ο τομέας προσφέρει το φθηνότερο, ασφαλέστερο και καθαρότερο ενεργειακό σύστημα, απαιτεί επενδύσεις σε κλίμακα προκειμένου να επιτύχουμε κεφαλαιακή και λειτουργική αποδοτικότητα και να πετύχουμε τους καθαρούς μηδενικούς στόχους μας – με την κατανεμημένη ενέργεια είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε περίπου το 60%της Αυστραλίας μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις».

Ο McGregor είπε στο Reuters ότι η πλειονότητα των έργων θα είναι 30-100 μεγαβάτ (MW), αν και θα υπάρχουν μερικά μεγαλύτερα έργα στο μείγμα.

Η πολυπλοκότητα της διαχείρισης μικρής κλίμακας και κατανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα αυτές οι αγορές να έχουν παραμεληθεί, καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε υποδομές ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και BESS.
Ωστόσο, καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει χρήματα σε μπαταρίες και διανομή ενεργειακών πόρων.

Γρήγορες συνδέσεις στο δίκτυο

Η Birdwood υποστηρίζει ότι διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 4,1 γιγαβάτ (GW) ή 6 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Επιπλέον, η εστίαση σε μικρής κλίμακας έργα ηλιακής ενέργειας και BESS σημαίνει ότι οι συνδέσεις στο δίκτυο είναι πιο γρήγορες και τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα, επισημαίνει ο McGregor.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πλατφόρμα θα εξυπηρετεί λιανικούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες μέσω συμφωνιών offtake.

«Είμαστε σε καλή θέση για να εκτελούμε συναλλαγές που αποσπούν αξία για την πλατφόρμα και τους πελάτες της από τα διευρυνόμενα spread στην τιμολόγηση εντός της ημέρας, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της διαχειριστικής μας ομάδας στο BESS τόσο στην Αυστραλία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κεντρικής σημασίας για την επίτευξη εμπορικών στόχων, », δηλώνει ο McGregor.

Ο επικεφαλής Υποδομής της Aware Super, Mark Hector, είπε ότι η συμφωνία παρέχει ένα μοναδικό σημείο εισόδου σε μια πλατφόρμα με ισχυρό αγωγό μικρής κλίμακας, γρήγορης ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθηκευτικών μέσων. Τόνισε ότι η αποθήκευση μπαταριών είναι μια κρίσιμη τεχνολογία για την υποστήριξη της μετάβασης σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης