Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μνημόνιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ – Διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου

Μνημόνιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ – Διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου

Σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για την  περαιτέρω ωρίμανση της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σηματοδοτεί το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Αντικείμενο του MoU είναι η παροχή τεχνικών υπηρεσιών από τον ΑΔΜΗΕ προς τον ΔΣΜΚ, με δεδομένο ότι η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των δυο Διαχειριστών προκειμένου να μελετηθούν επακριβώς τα σενάρια λειτουργίας της, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε συστήματος.

ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ επιβεβαιώνουν το κοινό τους ενδιαφέρον να συνεργαστούν με στόχο την ταχεία και απρόσκοπτη υλοποίησή του έργου. Ο ΑΔΜΗΕ, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει σε projects υποθαλάσσιων διασυνδέσεων τεχνολογίας HVDC, θα προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας προς τον ΔΣΜΚ σε σχέση με τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε πεδία όπως η εκπόνηση τεχνικών μελετών και αναλύσεων για την διασύνδεση, σενάρια λειτουργίας, αξιολόγηση τεχνικών θεμάτων σχεδιασμού σύνδεσης και εξοπλισμού κ.ο.κ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών -μεταξύ άλλων-  για  το νομικό πλαίσιο  που θα διέπει το έργο, καθώς και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό.

Η συμφωνία μεταξύ του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδος και της Κύπρου ανοίγει παράλληλα και ένα νέο πεδίο δραστηριοποίησης για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που πλέον διαθέτει μετά τις επιτυχείς νησιωτικές διασυνδέσεις που έχει ολοκληρώσει στο Αιγαίο (Α, Β και Γ φάση διασύνδεσης Κυκλάδων, διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου), είναι σε θέση να παρέχει ευρείας γκάμας τεχνικές υπηρεσίες προς τρίτους Διαχειριστές. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον, καθώς το ενδιαφέρον για υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις αυξάνεται διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση έργων όπως η διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ τοποθετεί τον ΑΔΜΗΕ σε ηγετική θέση μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς που υλοποιούν μεγάλα έργα διασυνδέσεων και η νέα συνεργασία με τον ΔΣΜΚ αποτελεί σημαντικό βαθμό στη στρατηγική αυτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης