Ενέργεια

Eni: 27ετή συμφωνία με το Κατάρ για την προμήθεια φυσικού αερίου

Eni: 27ετή συμφωνία με το Κατάρ για την προμήθεια φυσικού αερίου

Το LNG θα παραδοθεί στην FSRU Italia, μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στο λιμάνι Piombino της Τοσκάνης από το 2026

 

Η κρατική QatarEnergy ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προμηθεύει την ιταλική Eni με φυσικό αέριο για 27 χρόνια, μετά από παρόμοιες συμφωνίες αυτόν τον μήνα για τον εφοδιασμό της Ολλανδίας μέσω της Shell και της Γαλλίας μέσω της TotalEnergies.

Οι θυγατρικές της QatarEnergy και της Eni υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς έως και 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως (mtpa) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το έργο επέκτασης του North Field του Κατάρ.
Το LNG θα παραδοθεί στην FSRU Italia, μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στο λιμάνι Piombino της Τοσκάνης από το 2026.

Η Eni έχει μερίδιο 3,125% στην επέκταση North Field East που, μαζί με την επέκταση North Field South, θα αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ στα 126 mtpa έως το 2027 από 77 mtpa.

Το Κατάρ, ήδη ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπέγραψε 27ετείς συμφωνίες για την προμήθεια 3,5 mtpa από το 2026 στη Shell και την TotalEnergies, τις μεγαλύτερες και μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου.

Μέχρι τότε, η Ασία -με όρεξη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης και αγοράς- είχε ξεπεράσει την Ευρώπη στο κλείδωμα της προσφοράς από τη διφασική επέκταση της παραγωγής LNG της QatarEnergy.

Οι ασιατικές συμφωνίες περιελάμβαναν προμήθεια 27 ετών στην κινεζική Sinopec που υπογράφηκε τον Νοέμβριο για 4 mtpa και μια πανομοιότυπη που υπογράφηκε τον Ιούνιο με την China National Petroleum Corporation (CNPC).

Οι αγοραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% της προμήθειας πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι.

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της ΕΕ. Θα λάβει πλέον 2 mtpa από το 2026 μέσω μιας 15ετούς συμφωνίας μεταξύ της QatarEnergy και της ConocoPhillips που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Η QatarEnergy ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έχει ήδη λάβει περισσότερο από το 10% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από αποστολές LNG του Κατάρ στον τερματικό σταθμό της Αδριατικής.

«Μαζί, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε δέσμευση στις ευρωπαϊκές αγορές γενικά, και στην ιταλική αγορά ειδικότερα», δήλωσε ο επικεφαλής της QatarEnergy Saad al-Kaabi.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης