Montel: Η αιολική βιομηχανία καλωσορίζει τις προτάσεις διάσωσης της ΕΕ

Montel: Η αιολική βιομηχανία καλωσορίζει τις προτάσεις διάσωσης της ΕΕ

Οι νέες δράσεις θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ομάδες της αιολικής ενέργειας χαιρέτησαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για την αναζωογόνηση της πολιορκούμενης βιομηχανίας, παρότι ένας εμπειρογνώμονας έκρινε ότι ορισμένες από αυτές είναι δυνητικά αντιπαραγωγικές, σύμφωνα με αποκάλυψη που κάνει το montelnews.com.

Συγκεκριμένα μια σειρά μέτρων που αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 24/10/2023, στοχεύει να υποστηρίξει μια βιομηχανία που υποφέρει από συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα, υποχρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας και ακυρώσεις έργων παρά την κεντρική της θέση στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

«Οι νέες δράσεις για τη χρηματοδότηση, τους πλειστηριασμούς και τις αδειοδοτήσεις θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας να παραδώσει τον εξοπλισμό για αυτό», δήλωσε ο Giles Dickson (επικεφαλής της WindEurope η οποία είναι η ευρωπαϊκή ομάδα της βιομηχανίας).

Η ΕΕ θα πρέπει να δεκαπλασιάσει τον ρυθμό της επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα 12 GW ετησίως για να επιτύχει τον στόχο δυναμικότητας 111 GW για το 2030. Η συνολική αιολική δυναμικότητα θα χρειαστεί να υπερδιπλασιαστεί στα 500 GW.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, η Γερμανία, βρίσκεται σε καλό δρόμο να καλύψει λιγότερο από τα μισά από τα 12,8 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας που αρχικά ήλπιζε να αναπτύξει φέτος.


Ακυρώσεις έργων λόγω αύξηση του κόστους των εξαρτημάτων

Ο κλάδος παραπονέθηκε για αύξηση του κόστους των εξαρτημάτων που έχει ξεπεράσει τα ανώτατα όρια τιμών στις δημοπρασίες για την ανάπτυξη νέας δυναμικότητας.

Ορισμένοι προγραμματιστές έχουν ακυρώσει έργα, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού διαπίστωσαν ότι το κόστος των εξαρτημάτων είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους από τότε που κέρδισαν διαγωνισμούς σε σταθερή τιμή.

Το στέλεχος της ΕΕ έχει προτείνει την αναπροσαρμογή των δημοπρασιών με τρόπο που να αποτυπώνει κάθε ξαφνική κίνηση στις τιμές της ενέργειας.


Προτάσεις της ΕΚ για εισαγωγή πρόσθετων κριτηρίων

Η EC πρότεινε επίσης στα κράτη μέλη να εισαγάγουν πρόσθετα κριτήρια για να πληρούν τις προϋποθέσεις για δημοπρασίες, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η προστασία του περιβάλλοντος και η ικανότητα παράδοσης.

 «Δεν είμαι βέβαιος ότι η επίλυση του σχεδιασμού της δημοπρασίας είναι ο σωστός τρόπος για την επίλυση αυτών των προκλήσεων. Όσο περισσότερο προστατεύετε τη βιομηχανία, τόσο λιγότερο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Christoph Maurer (Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Consentec).

Άλλοι ήταν λιγότερο επικριτικοί όπως ο Ryan Alexander (επικεφαλής της έρευνας για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας στην Aurora Energy Research) ο οποίος υποστήριξε ότι «η αναμόρφωση των σχεδίων δημοπρασιών είχε την τόλμη να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών στροβίλων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτό που στοχεύει να κάνει αυτή η πρόταση είναι να κρατήσει τους ευρωπαίους κατασκευαστές ανέμου στην Ευρώπη».


Άλλες προτάσεις

Άλλες προτάσεις όπως η επέκταση των κανόνων έκτακτης ανάγκης του περασμένου έτους για την επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού, ήταν πιο επωφελείς, σύμφωνα με τον Maurer.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης που, από την οπτική γωνία των Ευρωπαίων καταναλωτών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο. Αυτό ήδη οδηγούσε σε ουσιαστική ανάκαμψη των προεγκρίσεων στη Γερμανία».

Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν επίσης πλήξει δυσανάλογα τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έντασης κεφαλαίου, «ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αυξάνουν το κόστος των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπως ισχυρίζεται ο Alexander.

Η ΕΚ έχει προτείνει την επέκταση της δημόσιας χρηματοδότησης της παραγωγικής ικανότητας και τη μείωση του κόστους δανεισμού για νέα έργα μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.


Η ελπίδα της ΕΕ

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ελπίζει να κατοχυρώσει την υποστήριξη για το πακέτο της σε έναν ειδικό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας που θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για ταχύτερη υιοθέτηση από τα κράτη μέλη παρά μέσω της νομοθεσίας της ΕΕ.

«Εάν εφαρμοστεί σωστά, το πακέτο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της δημιουργίας ευρωπαϊκής αξίας», δήλωσε ο Wolfram Axthelm, επικεφαλής της Ένωσης Αιολικής Ενέργειας της Γερμανίας (BWE).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης