Ενέργεια

Δικαστήριο ΕΕ: Αθώες οι βουλγαρικές εταιρείες φυσικού αερίου για κατάχρηση ισχύος στην αγορά

Δικαστήριο ΕΕ: Αθώες οι βουλγαρικές εταιρείες φυσικού αερίου για κατάχρηση ισχύος στην αγορά
Η Επιτροπή είχε κρίνει ότι εμπόδισε τους ανταγωνιστές της Bulgargaz να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και επέβαλε στις εταιρείες πρόστιμο περίπου 77 εκατομμυρίων ευρώ.

Η BEH της Βουλγαρίας και οι θυγατρικές Bulgargaz και Bulgartransgaz απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου την Τετάρτη, καθώς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε απόφαση του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει νωρίτερα ότι οι κρατικές εταιρείες παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ αρνούμενες την πρόσβαση τρίτων στην παροχή ρωσικού αερίου με αγωγούς και στη μοναδική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Η Bulgargaz ήταν ο αποκλειστικός χρήστης του αγωγού που διαχειριζόταν η Transgaz σε μια εποχή που η προμήθεια φυσικού αερίου της Βουλγαρίας εξαρτιόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από εισαγωγές από τη Ρωσία.

Η Επιτροπή είχε πει ότι εμπόδισε τους ανταγωνιστές της Bulgargaz να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και επέβαλε στις εταιρείες πρόστιμο περίπου 77 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Γενικό Δικαστήριο, ωστόσο, είπε ότι ενώ η Bulgargaz είχε δεσπόζουσα θέση ως αποκλειστικός χρήστης του αγωγού, η Επιτροπή δεν είχε αποδείξει ότι αυτό είχε προκαλέσει τις δυσκολίες που είχαν τρίτα μέρη όταν ζήτησαν πρόσβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης