Ενέργεια

Κυριαρχία ΑΠΕ και εξαγωγών στο ενεργειακό μίγμα τον Σεπτέμβριο - Πτώση 2% στη ζήτηση

Κυριαρχία ΑΠΕ και εξαγωγών στο ενεργειακό μίγμα τον Σεπτέμβριο - Πτώση 2% στη ζήτηση

Στα 3.970GWh έφθασε η παραγωγή

 

Η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας η κυριαρχία των ΑΠΕ με συμμετοχή 48,2%, στο ενεργειακό μίγμα αλλά και η συνέχιση της μείωσης της εγχώριας ζήτησης κυρίως λόγω της μείωσης της βιομηχανικής κατανάλωσης ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το μηναίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ.


Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η αύξηση των εξαγωγών κατά 94,35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, αποτέλεσε και μια διέξοδο για την υψηλή και ταυτόχρονα στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ ώστε να αποφευχθούν οι υποχρεωτικές περικοπές.

Αναλυτικά η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ τον προηγούμενο μήνα η συνολική ζήτηση έπεσε κατά 2,03% σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2022, στις 3.837 GWh, με το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης να καταγράφεται από τη βιομηχανία στην Υψηλή Τάση.

Πως διαμορφώθηκαν τα μερίδια

Παράλληλα όμως ο Σεπτέμβριος ήταν και ο μήνας της εντυπωσιακής αύξησης των εξαγωγών κατά 94,35%, πάντα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, αλλά και της κυριαρχίας των ΑΠΕ που απέσπασαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή
Η παραγωγή κατέγραψε μεγάλη άνοδο που έφθασε στις 3.970GWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 14,41%, έναντι του Σεπτεμβρίου 2022.Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι εισαγωγές κατά 579GWh από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου χρόνου, με το ισοζύγιο διασυνδέσεων πάντως να παραμένει αρνητικό στις 133 GWh.

Συνολικά οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 42,74% ή 418 GWh, ενώ αντίθετα μεγάλη αύξηση, της τάξης των 551 GWH ή κατά 94,35% κατέγραψαν οι εξαγωγές, έναντι των εξαγωγών ρεύματος του Σεπτεμβρίου 2022.
Στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ΑΠΕ, όχι μόνον λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω της σημαντικής αύξησης των σταθμών ΑΠΕ που λειτούργησαν στο δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2022/23. Τo μερίδιό τους κυριάρχησε στη συνολική παραγωγή, φθάνοντας στο 48,2%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.914GWh. Ακολουθούν οι θερμικοί σταθμοί (φυσικό αέριο/λιγνίτης) με 42,7% ή 1.695 MWh και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ με συμμετοχή 9,1% ή 360 GWh.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου μετρίασαν και τις αιχμές της ζήτησης, με το υψηλότερο 7.553 MWh, να καταγράφεται στις 2.00 το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου , ενώ η χαμηλότερη ζήτηση, 3.702 MW, σημειώθηκε στς 5.00 το πρωί, της 10ης Σεπτεμβίου.

Πως διαμορφώθηκαν τα μερίδια των πελατών

Ανά κατηγορία καταναλωτών, το μερίδιο των πελατών στην Υψηλή Τάση, δηλαδή κυρίως των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών διαμορφώθηκε στο 12,4%, οριακά χαμηλότερα από το 12,5% που ήταν ο μέσος όρος της βιομηχανικής ζήτησης ως ποσοστό επί του συνόλου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2023. Στα ποσοστά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ζήτηση από τα ορυχεία. Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί πάντως ότι η ζήτηση ρεύματος από τις μεγάλες βιομηχανίες είναι μειωμένη κατά 10,68% σε σχέση με τον Σεπτέμβιο 2022
Μειωμένη ήταν η ζήτηση από όλους τους καταναλωτές όλους σε όλους τους μήνες της φετινής χρονιάς , με μόνη εξαίρεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που η ζήτηση στο δίκτυο από τους λοιπούς καταναλωτές, προφανώς λόγω ζέστης και τουρισμού ήταν αυξημένη.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στη ζήτηση ανήκει βέβαια στους λοιπούς πελάτες στο δίκτυο και στους Υποσταθμούς στα όρια του συστήματος , 78,6% τον Σεπτέμβριο, έναντι μέσου όρου 82,1% κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.
Συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτέμβρίου η ζήτηση πελατών δικτύου μειώθηκε κατά 4,18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική ζήτηση στην Υψηλή Τάση κατά 5,78%, η συνολική ζήτηση περιορίστηκε κατά 3,90% και η ζήτηση στο σύστημα έπεσε κατά 7,53%.
Ας σημειωθεί τέλος ότι τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αφορούν εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ. Τα στοιχεία της ζήτησης δεν περιλαμβάνουν την άντληση, ενώ περιλαμβάνόυν τη ζήτηση στους Υ/Σ ορίων Συστήματος -Δικτύου και εκτίμηση της ζήτησης που καλύπτεται από μονάδες παραγωγής στο δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης