Πώς προχωρούν τα Mall του μέλλοντος και το νέο retail park στο Ελληνικό

Πώς προχωρούν τα Mall του μέλλοντος και το νέο retail park στο Ελληνικό
Tο κόστος για την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων θα ανέλθει σε 656 εκατ. ευρώ

Με συνολικό κόστος επένδυσης που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, δρομολογείται η ανέγερση των δύο εμπορικών κέντρων που θα «κοσμούν» το Ελληνικό. Με τις πρόδρομες εργασίες να για το Mall του μέλλοντος, που θα βλέπει προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, να βρίσκονται προ της εκκίνησης, ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος που θα κατασκευάσει και το boutique εμπορικό Riviera Galleria, που θα ηγείται των premium εμπορικών αναπτύξεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lamda Development, το κόστος για την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων θα ανέλθει σε 656 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά η επένδυση συμπεριλαμβανομένης της γης, των υποδομών και του χρηματοδοτικού κόστους, θα ανέλθει σε 1,052 δισ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση των δύο εμπορικών κέντρων, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει 271 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό ύψους 575 εκατ. ευρώ. Εκτιμά, δε, πως θα εξασφαλίσει από τις προπωλήσεις γραφείων και άλλες πηγές χρηματοδότησης 206 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το προβλεπόμενο pro-forma EBITDA κατά τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας των δύο mall υπολογίζεται σε 72 εκατ. ευρώ

Τα Mall του μέλλοντος

Βάσει του σχεδιασμού, το Vouliagmenis Mall θα είναι το Mall του μέλλοντος ως ένα υβριδικό βιωματικό εμπορικό κέντρο, με πολλούς εξωτερικούς χώρους, εισόδους καταστημάτων όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ενώ θα υπάρχουν επίσης πολλοί ανοιχτοί χώροι και πράσινο.

Πρόκειται για  το μεγαλύτερο μακράν εμπορικό κέντρο στη χώρα, κατά 50% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι, επιφάνειας 90 χιλ. τ.μ. Ως τον Σεπτέμβριο του 2023, είχαν ήδη υπογραφεί ή συμφωνηθεί Heads of Terms για το 57% της μεικτής εκμισθωμένης επιφάνειας, που αναμένεται ως το τέλος του έτους να φτάσουν στο 70%.

Επί του παρόντος, η αδειδότηση και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης και ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες, που έχουν ανατεθεί στην ΑΚΤΩΡ, ώστε να ολοκληρωθούν το 2024 και να ξεκινήσει η κατασκευή. Υπενθυμίζεται ότι Early Contractor Involvement (ECI) του έργου είναι η κοινοπραξία Rizzani de Eccher-Άβαξ. Η ολοκλήρωση του πρότζεκτ έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Αντίστοιχα, το Riviera Galleria πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνει η επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή του έργου, αυτή την περίοδο αξιολογούνται οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές, που έχουν καταθέσει αμιγώς ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι.

Επίσης, στο τέλος του έτους αναμένεται να ανακοινωθούν τα brands που θα φιλοξενηθούν, τα οποία είναι εκ των μεγαλύτερων στους τομείς της μόδας και της εστίασης. Μες το επόμενο δίμηνο, εκτιμάται ακόμα πως θα έχουν υπογραφεί ή συμφωνηθεί Heads of Terms για το 50% της μεικτής εκμισθωμένης επιφάνειας από 36% που είναι σήμερα.

Το 2024 τα έργα για το Retail Park του Ομίλου Φουρλή

Όσο αφορά στο Retail Park που θα δημιουργηθεί από την Trade Estates του Ομίλου Φουρλή δίπλα στο Vouliagmenis Mall, τα έργα εκτιμάται πως μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2024. Προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση της οικοδομικής άδειας από τη Lamda Development που αναμένεται ως το τέλος του 2023. Η συνολική επένδυση στο νέο εμπορικό πάρκο λιανικής, έκτασης 30.000 τ.μ., υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το πάρκο θα γειτνιάζει με το υπό κατασκευή Mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης, τα έργα θεμελίωσης και πιθανότατα κάποια έργα για υπόγεια στάθμευση θα εκτελεστούν από την Lamda και θα παραδοθούν στην Trade Estates με την ολοκλήρωσή τους.

Όπως είπε εχθές, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο κ. Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, η εκκίνηση της κατασκευής της ανωδομής, μιας συστάδας κτηρίων που ονομάζονται «big boxes», θα γίνει προς το τέλος του 2025. Η διάρκεια της κατασκευής προσδιορίζεται σε 1,5 έτος και ο ορίζοντας λειτουργίας του εμπορικού πάρκου είναι τα μέσα του 2027.

Εντωμεταξύ, έχει ήδη κλειδώσει η εγκατάσταση ενός ΙΚΕΑ, ενός καταστήματος Intersport και ακόμα 7-8 brands.

Ως το τέλος του έτους εμφανής από την Ποσειδώνος ο Riviera Tower

Το πιο καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη της χώρας μας, ύψους 200 μέτρων, έγινε με την ολοκλήρωση της θεμελίωσης του Riviera Tower. Η κατασκευή του εμβληματικού Πύργου του Ελληνικού προχωρά με γοργά βήματα από την κοινοπραξία BOUYGUES – INTRAKAT, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Οι 111 πάσσαλοι, διαμέτρου 1,5 μέτρου, έχουν τοποθετηθεί σε βάθος 50 μέτρων, κατά τα πρότυπα κατασκευής των αντίστοιχων ψηλότερων κτιρίων στο κόσμο, όπως του Burj Khalifa και Petronas Towers. Έχει επίσης ολοκληρωθεί η απαραίτητη σκυροδέτηση της πλάκας θεμελίωσης.  

Το συνολικό σκυρόδεμα, που απαιτήθηκε, έφτασε τα 7.500 κυβικά μέτρα και χρειάστηκαν ταυτόχρονα οκτώ αντλίες σκυροδέματος και περισσότερα από 120 οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος, που εκτέλεσαν πάνω από 1.000 δρομολόγια από 5 διαφορετικά παρασκευαστήρια σκυροδέματος της Αττικής. Ο συνολικός σιδηρός οπλισμός ανήλθε σε 1.760 τόνους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ακολουθεί η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου του ισογείου, που θα είναι ορατή σε όλους από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, σε ύψος 21 μέτρων από το έδαφος. Εν συνεχεία, κάθε όροφος χρειάζεται περί τις 5 εβδομάδες.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης