Ενέργεια

Μανουσάκης στο Bloomberg: Ο ΑΔΜΗΕ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ μέσω του EuroAsia - Επέκταση της χρηματοδότησης κατά 580 εκατ

Μανουσάκης στο Bloomberg: Ο ΑΔΜΗΕ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ μέσω του EuroAsia - Επέκταση της χρηματοδότησης κατά 580 εκατ
O ΑΔΜΗΕ με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης ύψους 580 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Σε κομβικής σημασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου -Ισραήλ αναδεικνύεται η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του διαχειριστή του έργου μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τον κύπριου επιχειρηματία Νάσου Κτωρίδη ο οποίος ίδρυσε και διοικούσε έως πρόσφατα την εταιρία διαχείρισης του έργου EuroAsia Interconnector.

Η αδυναμία εξασφάλισης των αναγκαίων κονδυλίων για την περαιτέρω προώθηση του έργου από τον Νάσο Κτωρίδη είχε διαμορφώσει συνθήκες τέλματος, με την οικονομική αλλά και πολιτική στήριξη να μειώνεται σταδιακά τόσο από την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που το 2021 είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργο με 657 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF).

Έτσι η δυναμική παρέμβαση του ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, φαίνεται να έχει δώσει νέα ώθηση στην υλοποίηση της διασύνδεσης αφού πέραν των εξασφαλισμένων 657 εκατ. ευρώ από το CEF, έχει υπάρξει κατ΄αρχήν συμφωνία για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαχείρισης του έργου από το ισραηλινό fund υποδομών Aluma, με ποσοστό έως και 33%.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης ύψους 580 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να «κλείσει» μετά την οριστικοποίηση της νέας μετοχικής σύνθεσης του EuroAsia Interconnector με την ολοκλήρωση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ και του Aluma.

Μανουσάκης:Το Ισραήλ θα θελήσει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια και αυτός ο στόχος θα ενισχυθεί

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ. Όπως σημειώνει ο κ. Μανουσάκης η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι διασυνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, ενώ το Ισραήλ θα επωφεληθεί αφού θα προσθέσει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό του μείγμα.

Αναφερόμενος δε εμμέσως πλην σαφώς στην τρέχουσα έκρυθμη συγκυρία στη Μέση Ανατολή ο κ. Μανουσάκης σημειώνει ότι «Το Ισραήλ θα θελήσει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια και αυτός ο στόχος θα ενισχυθεί».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα προωθεί το σχέδιο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ μέσω Κύπρου, αφού ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησε να προωθήσει το έργο της σύνδεση των δύο εθνών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

«Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η ενεργειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ».
Το Bloomberg υπενθυμίζει μάλιστα την τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ για το τμήμα του έργου Κύπρου-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και των ομολόγων της Κύπρου και του Ισραήλ και προσθέτει: «Ο ΑΔΜΗΕ που έως τώρα ήταν τεχνικός σύμβουλος του έργου θα γίνει ο νέος φορέας υλοποίησης του, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση από την EuroAsia Interconnector Ltd με έδρα την Κύπρο.

Με το ρόλο του διαχειριστή ο ΑΔΜΗΕ θα διασφαλίσει την τεχνική και οικονομική επάρκεια της διασύνδεσης ισχύος 1.208 χιλιομέτρων ενώ θέτει τα θεμέλια για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Το Ισραήλ, από την πλευρά του θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό του μείγμα.
Τέλος το Bloomberg αναφέρει ότι ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε μη δεσμευτική συμφωνία με το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο υποδομών Aluma για να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με ποσοστό έως και 33%, είπε ο Μανουσάκης. Η συμφωνία όπως λέει, περιλαμβάνει due diligence που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης