Τελευταία Νέα

Ευρωπαϊκές εταιρείες διαγράφουν επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά στις ΗΠΑ λόγω κόστους

Ευρωπαϊκές εταιρείες διαγράφουν επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά στις ΗΠΑ λόγω κόστους

Orsted, BP και Equinor προχωρούν και σε ακυρώσεις συμβολαίων για την πώληση ενέργειας

 

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Orsted , πιθανότατα θα διαγράψουν τις περισσότερες από τις υπεράκτιες επενδύσεις αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αφού η BP και η Equinor έκλεισαν απομειώσεις 840 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες ημέρες.

Η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ενδέχεται να καταγράψει απομειώσεις 16 δισεκατομμυρίων κορωνών της Δανίας (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υπεράκτιες θέσεις στις ΗΠΑ λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, των αυξανόμενων επιτοκίων και της έλλειψης νέων φορολογικών πιστώσεων.
Η Orsted,θα δημοσιεύσει τα κέρδη του τρίτου τριμήνου την Τετάρτη.

Το αυξανόμενο κόστος από τον ενισχυμένο πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων και τις καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ Biden και πολλών πολιτειών για χρήση υπεράκτιων αιολικών για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η Orsted έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα διαγράψει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες και σημείωσαν ότι αυτές οι απομειώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τις 16 δισεκατομμύρια κορώνες της Δανίας εάν τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
«Θα μπορούσατε να πείτε ότι φαίνεται αρκετά βέβαιο ότι (η Orsted) δεν θα μπορέσει να τηρήσει τα 5 δισεκατομμύρια» δανικές κορώνες στις απομειώσεις, δήλωσε στο Reuters ο Jacob Pedersen, ανώτερος αναλυτής στη Sydbank, σε δανική τράπεζα.

Έντονες πιέσεις από τον πληθωρισμό

Την Τρίτη, η BP μείωσε κατά 540 εκατομμύρια δολάρια σε αιολικά έργα το τρίτο τρίμηνο, αφού αξιωματούχοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης απέρριψαν αίτημα για καλύτερους όρους που να αντικατοπτρίζουν αυτό που η BP ανέφερε ως «πληθωριστικές πιέσεις και επιτρεπόμενες καθυστερήσεις».

Η Equinor, συνεργάτης της BP σε αυτές τις υπεράκτιες αιολικές θέσεις στη Νέα Υόρκη, έκλεισε απομείωση αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τα έργα την Παρασκευή.

Η BP πλήρωσε στην Equinor 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 για μερίδιο 50% στο εγχείρημα ανάπτυξης των αιολικών έργων Empire και Beacon στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης, τα οποία έχουν συνδυασμένη ισχύ 3.300 μεγαβάτ (MW), ικανά να τροφοδοτήσουν περίπου 2 εκατομμύρια σπίτια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η BP, η Equinor και η Orsted πιθανότατα θα ακυρώσουν ορισμένα συμβόλαια για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη, όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών στη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ.

Η Orsted έχει συμβόλαιο για την πώληση ενέργειας στη Νέα Υόρκη από το έργο Sunrise Wind ισχύος 924 MW στα ανοιχτά του Ρόουντ Άιλαντ και της Μασαχουσέτης.


Πληρώνουν για να τερματίσουν τις συμφωνίες

Στη Μασαχουσέτη, δύο υπεράκτιοι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας, η SouthCoast Wind και η Commonwealth Wind, συμφώνησαν να πληρώσουν τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για να τερματίσουν συμφωνίες που θα είχαν για την παράδοση περίπου 2.400 MW ενέργειας.

Η SouthCoast ανήκει σε μονάδες της Shell, η οποία θα ανακοινώσει τα κέρδη την Πέμπτη, και της Ocean Winds.

Η Ocean Winds ανήκει σε μονάδες της πορτογαλικής ενεργειακής εταιρείας EDP Energias de Portugal που ανήκει κατά πλειοψηφία στην EDP Renováveis και της γαλλικής ENGIE.

Η Commonwealth είναι μια μονάδα της Avangrid , η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην ισπανική ενεργειακή εταιρεία Iberdrola.

Η Avangrid ακύρωσε επίσης μια σύμβαση για την πώληση ενέργειας στο Κονέκτικατ από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Park City ισχύος 804 MW.

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης