Ενέργεια

Στις 7 Νοεμβρίου 7ο Southeast Europe Energy Forum - Οι βασικοί άξονες

Στις 7 Νοεμβρίου 7ο Southeast Europe Energy Forum - Οι βασικοί άξονες
Το Southeast Europe Energy Forum, έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο θεσμικό γεγονός του κλάδου της Ενέργειας

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη στρατηγική υποστήριξη του αμερικανικού think-tank Atlantic Council και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά το Southeast Europe Energy Forum (SEEF2023). To Forum, θα διεξαχθεί, την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο “The MET” στη Θεσσαλονίκη.

Το Southeast Europe Energy Forum, έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο θεσμικό γεγονός του κλάδου της Ενέργειας, το οποίο μέσα από τις ισχυρές συνεργασίες του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και ειδικά με το θεσμικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα των ΗΠΑ, έχει αφήσει το αποτύπωμά του στις εξελίξεις που συνδέονται με τον κλάδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γεωπολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον χαράσσει τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας και γεννά νέα συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς συμβάλλουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή ασφάλεια και η προσαρμογή στις συνθήκες που δημιουργεί η περιβαλλοντική κρίση, κατέχουν κεντρική θέση στη στρατηγική της χώρας, προωθώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε αρκετούς τομείς. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την αυτάρκειά της, καλείται να βρει αποτελεσματικές λύσεις, διατηρώντας παράλληλα, την πολιτική πράσινης ενέργειας που έχει υιοθετηθεί και αποφεύγοντας πιθανές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες και πρόθυμες να συμβάλουν αποφασιστικά στην ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου και να καλύψουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες εξάγοντας αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Σε αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, στο πλαίσιο των εργασιών του, το Southeast Europe Energy Forum (SEEF2023), θα εστιάσει σε μια σειρά από άξονες με μεγάλη σημασία και δυναμικό αποτύπωμα όπως:

  • Οι ελληνικές επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας

Νέες FSRUs στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο συμβάλλουν στο να ενισχυθεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος. Η υιοθέτηση υδρογόνου και βιομεθάνιου προσδίδει περαιτέρω βιωσιμότητα στα δίκτυα φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι έρευνες στον τομέα των υδρογονανθράκων βρίσκονται σε εξέλιξη.

  • Η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ:αποτελεί κρίσιμο βήμα προς την πράσινη μετάβαση. Ο στόχος είναι η αύξηση της ισχύος ΑΠΕ στα 28 GW έως το 2030, με το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ. Νέες τεχνολογίες όπως τα υπεράκτια αιολικά και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου συμβάλλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.

  • Οι συνεργασίες για την ενεργειακή ασφάλεια

Η Έλλαδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έργα δικτύων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που είτε σχεδιάζονται, είτε ήδη υλοποιούνται:. Η διασύνδεση με Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία αναβαθμίζει τον ελληνικό ρόλο, ενώ οι διασυνδέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου αναμένεται να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, άλλωστε, αποτελεί στρατηγική πύλη για τις ροές ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη: TAP, IGB, LNG στη Ρεβυθούσα και νέα FSRUs.

  • Ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή

Το περίφημο LNG από τις ΗΠΑ συνιστά σημαντικό μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Επίσης, οι επενδύσεις σε αιολικά και υπεράκτια αιολικά πάρκα δείχνουν τη δέσμευση των ΗΠΑ στην πράσινη ενέργεια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει επίσης τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η Στρατηγική Ενεργειακή Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. Αυτή η εταιρική σχέση στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα και στη στήριξη των επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών έργων. Η στρατηγική για ένα βιώσιμο μέλλον

Οι διμερείς συμβάσεις PPA μπορούν παρέχουν την ασφάλεια μιας σταθερής τιμής σε μακροπρόθεσμη βάση και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, Παράλληλα, βαρυσήμαντος είναι ο ρόλος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας για ένα δίκαιο, συμμετοχικό και κλιματικά ουδέτερο μέλλον.. Τα Νέα Χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ 2021- 2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα χρηματοδοτήσουν, εκτός άλλων, έργα υδρογόνου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και αλλά και την κατασκευή βασικών στοιχείων για την αποθήκευση ενέργειας.

  • Παγκόσμια προοπτική προς την πράσινη ενέργεια

Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια συνεχίζουν να αυξάνονται, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Το 2022 απετέλεσε έτος ρεκόρ στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ ισχύος 340 GW – 30% της συνολικής παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, θα δώσουν το παρόν σημαντικές προσωπικότητες με γνώση και εμπειρία στα ζητήματα ενέργειας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ηγέτες της αγοράς, τραπεζίτες, εμπειρογνώμονες και αναλυτές της ενέργειας, με σκοπό να αναδείξουν και να παρουσιάσουν όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές του δυναμικού ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να αντλήσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.amcham.gr/events/event/southeast-europe-energy-forum-seef2023/

www.worldenergynews.gr

 


 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης