Ενέργεια

AXIA VENTURES: Θετική η κίνηση της ΔΕΗ - Η εξαγορά της Κωτσόβολος επιταχύνει την μετάβαση σε ολοκληρωμένο πάροχο

AXIA VENTURES: Θετική η κίνηση της ΔΕΗ - Η εξαγορά της Κωτσόβολος επιταχύνει την μετάβαση σε ολοκληρωμένο πάροχο

Εστιασμένη στο υψηλό περιθώριο η στρατηγική λιανικής

 

Σχετικά Άρθρα
Θετική είναι η κίνηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην εξαγορά της Κωτσόβόλος, σύμφωνα με την AXIA VENTURES, καθώς η στρατηγική και τα δυνατά σημεία της εταιρείας θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ να επιτύχει τους στόχους της γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της για την εξαγορά της Κωτσόβολος σημείωσε, ότι η συμφωνία αποτελεί ένα στρατηγικό μετασχηματιστικό γεγονός καθώς με την εξαγορά της Κωτσόβολος επιταχύνει τη μετατροπή της σε ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Για το σκοπό αυτό, επισημαίνεται από την AXIA ότι βασικός άξονας του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας (όπως παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2021) είναι η πελατοκεντρικότητα με τη ΔΕΗ να επιδιώκει να επανεξετάσει τη στρατηγική της για προώθηση στην αγορά και να εισάγει νέα προϊόντα.

Ο στόχος της στρατηγικής μετάβασης στην αγορά είναι να επικεντρωθεί σε τμήματα υψηλής κερδοφορίας μέσω, μεταξύ άλλων,
i) της επανατοποθέτησης και του εκσυγχρονισμού της επωνυμίας
ii) του εκσυγχρονισμού των υποκαταστημάτων και
iii) της διερεύνησης συνεργασιών για την πώληση νέων προϊόντων ή/και την προσέλκυση πελάτες υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με την AXIA VENTURES η Κωτσόβολος θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να επιτύχει τους παραπάνω στόχους γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά καθώς διαθέτει ένα πολύ ισχυρό brand σε τοπικό επίπεδο, ένα ουσιαστικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και μια ικανή διοίκηση που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τη στρατηγική της να προσελκύει πελάτες.
Η Κωτσόβολος μπόρεσε να έχει καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια με EBITDA για τη χρήση 20-21 στα 43,8 εκατ. ευρώ, 21-22 σε 51,7 εκατ. ευρώ και 22-23 στα 48,6 εκατ. ευρώ.

H αποτίμηση της εξαγοράς

Όσον αφορά την ελληνική αγορά ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με την υποστήριξη της ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ζήτησης για στέγαση μετά από 15 περίπου χρόνια ύφεσης). Παράλληλα, υπάρχει εξυγίανση στην αγορά σημειώνοντας την πρόσφατη εξαγορά της MediaMarkt Greece από την τοπική αλυσίδα Public.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας, η ΔΕΗ συμφώνησε να πληρώσει ένα EV 200 εκατ. ευρώ χωρίς χρέη, χωρίς μετρητά και εξαιρουμένων των υποχρεώσεων μίσθωσης.
Οι υποχρεώσεις μίσθωσης ανέρχονται σε 97 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα EV (συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων) σε 300 εκατ. ευρώ που συνεπάγεται πολλαπλάσιο εξαγοράς , EV/EBITDA του 6,0x. Το πολλαπλάσιο είναι κοντά στο σημείο όπου διαπραγματεύονται οι μέσοι παγκόσμιοι ηλεκτρονικοί λιανοπωλητές.

Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων 27 μεγακαταστήματα, διαθέτει ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και μεγάλο δίκτυο συνεργατών για την εγκατάσταση των συσκευών.
Για τη χρήση που έληξε στις 29 Απριλίου 2023, ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος ανήλθε σε 733 εκατ. ευρώ (+12% σε ετήσια βάση) με EBITDA σε 49 εκατ. ευρώ και σχεδόν μηδενικό τραπεζικό χρέος.

Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ

Σημαντικός παράγοντας για το οικονομικό αντάλλαγμα είναι η δήλωση της ΔΕΗ ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ποσού 100 εκατ. ευρώ, βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ.

Η AXIA VENTURES σημειώνει ότι το capex 2022-2026 της ΔΕΗ (συνολικό ποσό 9,3 δισ. ευρώ), περιελάμβανε δαπάνες 3% στο λιανικό εμπόριο. Προφανώς, 100 εκατ. ευρώ από αυτές τις δαπάνες προϋπολογίστηκαν για τη δημιουργία της εφοδιαστικής, της παράδοσης και της υποδομής ICT. Καταβάλλοντας επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ εξαγοράζει μια καθιερωμένη εταιρεία με μεγάλο δίκτυο και υγιείς ταμειακές ροές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και καθώς ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ προχωρά με τη στρατηγική λιανικής σταθερά εστιασμένη στο υψηλό περιθώριο, δηλαδή τους πελάτες χαμηλής τάσης, η AXIA βλέπει θετικά την εξαγορά της Κωτσόβολος.

Αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική go-to-market της ΔΕΗ μετά την τελευταία εξαγορά την επερχόμενη Ημέρα Κεφαλαιαγοράς στις 23 Ιανουαρίου 2024 στο Λονδίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης