Διεθνή

Μέση Ανατολή: Πού οδηγεί το αιματηρό «τούνελ» της επέμβασης

Μέση Ανατολή: Πού οδηγεί το αιματηρό «τούνελ» της επέμβασης
Μεγάλη καταστροφή με μικρά στρατιωτικά κέρδη προκαλεί η επέμβαση στη Γάζα, ενώ καμία διέξοδος δεν μοιάζει ρεαλιστική

Mία εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ καταγράφει περιορισμένα στρατιωτικά κέρδη και σοβαρές πολιτικές ζημιές.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, το πεζικό και τα τεθωρακισμένα του έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη της Γάζας –τη μεγαλύτερη στα παλαιστινιακά εδάφη, με πληθυσμό περίπου 750.000 κατοίκων– αν και δεν έχουν ακόμη διεισδύσει προς το κέντρο της.

Η πυκνή δόμηση, που μετατρέπει κάθε γωνιά και κάθε διαμέρισμα σε παγίδα θανάτου, το τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ και η ευθύνη της κυβέρνησης Νετανιάχου για την τύχη των 240 ομήρων επιβάλλουν στον ισραηλινό στρατό προσεκτικούς ελιγμούς και βραδείς ρυθμούς προέλασης.

Ακόμη κι έτσι, τουλάχιστον 30 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που προβάλλουν σφοδρή αντίσταση. Από την πλευρά της, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ανέφερε ότι «εκατοντάδες» άνδρες της Χαμάς είχαν εξοντωθεί, κάτι όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις, η ισλαμική οργάνωση διαθέτει γύρω στους 30.000 ενόπλους. Κανένα κορυφαίο πολιτικό ή στρατιωτικό στέλεχός της δεν είχε σκοτωθεί όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης