Ενέργεια

Ξεκινάει η μάχη του πράσινου τιμολογίου για τους προμηθευτές

Ξεκινάει η μάχη του πράσινου τιμολογίου για τους προμηθευτές
Οι πελάτες που έχουν ήδη συμβόλαιο μπορούν να επιλέξουν το νέο τιμολόγιο αλλά θα χρειάζεται δικό τους αίτημα

Υπό το φόβο του νέου πράσινου τιμολογίου που νομοθέτησε το υπουργείο ενέργειας, οι εταιρείες προμήθειας δίνουν μάχη να κρατήσουν το πελατολόγιό τους μακριά από αυτό. Ο λόγος είναι τα μικρά περιθώρια κέρδους που θα έχει και ο κίνδυνος, που δημιουργείται για τα κέρδη τους αν μεγάλο μέρος του πελατολογίου τους καταλήξει εκεί.
Γι αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει ένα μαραθώνιο τηλεφωνημάτων στους πελάτες τους, που τα συμβόλαιά τους είναι στη λήξη τους ή έχουν λήξει, για να τα ανανεώσουν με ένα από τα υπάρχοντα σήμερα τιμολόγια. Αν οι καταναλωτές είναι χωρίς συμβόλαιο στο τέλος του έτους, τότε από 1/1/2024 αυτομάτως θα ενταχθούν στο πράσινο τιμολόγιο Σκυλακάκη. Αυτό σημαίνει ότι όσο μειώνονται οι πελάτες χωρίς συμβόλαιο στα τέλη του χρόνου… τόσο αυξάνονται τα κέρδη του επόμενου έτους.

Οι πελάτες που έχουν ήδη συμβόλαιο μπορούν να επιλέξουν το νέο τιμολόγιο αλλά θα χρειάζεται δικό τους αίτημα. Έτσι η μάχη των τιμολογίων ξεκίνησε ήδη, πριν καν τεθεί σε ισχύ το νέο πράσινο τιμολόγιο.
Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαιο, και πάλι μπορούν να επιλέξουν το νέο τιμολόγιο, αλλά θα πρέπει να το ζητήσουν από τον προμηθευτή τους και να τους μεταφέρει σε αυτό. Και βέβαια τα μάρκετινγκ των εταιρειών δεν ενημερώνουν το πελατολόγιό τους για τον πραγματικό λόγο που πιέζουν, ούτε τι θα γίνει αν δεν έχουν συμβόλαιο από 1/1/2024….

Μάχη εναντίον του πράσινου τιμολογίου

Από την πρώτη στιγμή της αναγγελίας του νέου τιμολογίου, οι προμηθευτές ενέργειας τάχθηκαν έντονα ενάντια στην ιδέα του υπουργού για το τιμολόγιο δικής του έμπνευσης. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΡΑΕΕΥ για τα νέα τιμολόγια περιοριζόταν σε κυμαινόμενα με ρήτρα και χωρίς ρήτρα, σταθερά και δυναμικά.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης θεώρησε απαραίτητο ακόμη ένα τιμολόγιο, για όσους καταναλωτές αδρανούν, ξεχνούν και δεν ανανεώνουν το συμβόλαιό τους. Γιατί όπως είπε, δεν θα έπρεπε να διαλέγουν για αυτούς οι εταιρείες προμήθειας με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Οι προμηθευτές ενέργειας διαμαρτύρονται έντονα και κάνουν λόγο για ευθεία παρέμβαση στον ανταγωνισμό όπως τον ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μιλούν για κρατική παρέμβαση που είναι απαράδεκτη σε μια απελευθερωμένη αγορά και για αναγκαστική ομοιομορφία στην τιμή που αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού. Λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δική τους εμπορική πολιτική και ότι ο τύπος υπολογισμού της τιμής δεν θα επιτρέπει στον προμηθευτή να διαχειριστεί τα ρίσκα του.

Το νέο τιμολόγιο δεν θα έχει ρήτρα αναπροσαρμογής και θα κοστολογεί την ενέργεια από πριν ενσωματώνοντας κάποιο κόστος για την αντιστάθμιση κινδύνου, αλλά λιγότερο από άλλα γιατί θα έχει και μηχανισμό διόρθωσης τον επόμενο μήνα.  Οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση διατήρησης του ειδικού κοινού Τιμολογίου, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η παραμονή στο τιμολόγιο προσφέρεται και μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 σε πελάτες που το επιλέγουν. Οι προμηθευτές το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου 2023 οφείλουν να ενημερώσουν για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι καταναλωτές θα μπορούν οποτεδήποτε και αζημίως να επιλέγουν διαφορετικό τιμολόγιο.
Σημειώνεται, ότι το νέο ειδικό τιμολόγιο θα διαφοροποιείται και χρωματικά από τα υπόλοιπα κυμαινόμενα, αφού θα έχει πράσινο χρώμα, ενώ τα άλλα κυμαινόμενα θα είναι κίτρινα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης