Ενέργεια

Ε. Μυτιληναίος: Παράνομος ο βουλγάρικος φόρος - Αισιοδοξία για την Ελλάδα - Dual listing στο μοντέλο της Coca Cola

Ε. Μυτιληναίος: Παράνομος ο βουλγάρικος φόρος - Αισιοδοξία για την Ελλάδα - Dual listing στο μοντέλο της Coca Cola
Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η πολιτική σταθερότητα που διαθέτουμε είναι πρωτοφανής

Παραβατική και παράνομη χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του φερώνυμου Ομίλου, την απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλλει τέλος 10 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο.

Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η πολιτική σταθερότητα που διαθέτουμε είναι πρωτοφανής, ο πρωθυπουργός ελέγχει τις πολιτικές δομές και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό χρόνο 12-18 μηνών που ακολουθούν.

Όσον αφορά την Εταιρεία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του dual listing (διπλή εισαγωγή) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με παραμονή και στο ΧΑ στο μοντέλο της Coca Cola. «Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα. Οι υποδομές μας παραμένουν εδώ, έχουμε διεθνείς επιτυχίες, αλλά η χώρας μας μας ανέδειξε» δήλωσε.

Ο κος Μυτιληναίος υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, της οποίας η  μετεξέλιξη είναι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε ακριβώς στη βάση της άρσης των τελωνειακών επιβαρύνσεων μεταξύ των χωρών.

Η επιβολή τελών, είπε, είναι προνόμιο της Κομισιόν και δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που κάνουν οι Βούλγαροι, που μόνο στόχο έχει να περιορίσει το έλλειμμα της χώρας.Ο κος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι δεν θα είναι πολλοί αυτοί που θα το πληρώσουν, ενώ πρόσθεσε ότι από πλευράς ΕΕ, η απουσία οποιασδήποτε κίνησης δείχνει την έλλειψη κοινής και ενιαία ενεργειακής πολιτικής, με αποτέλεσμα να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακριβή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθεαι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα σημείωσε ότι αν λείψουν τα 16 bcm φυσικού αερίου της Ρωσίας από την νοτιοανατολική Ευρώπη που έρχονται μέσω του Turkstream τα πράγματα θα δυσκολέψουν σημαντικά για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, έφερε ως παράδειγμα του άναρχου τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι ανοίγουν ένα μετά το άλλο τα ανθρακικιά εργοστάσια, γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς ενέργεια.

Επίσης, χαρακτήρισε λάθος το άνοιγμα των πυρηνικών εργοστασίων και τόνισε ότι 15.000 γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν εξασφαλίσει τη δουλειά τους με το περίφημο green deal, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες με τις οποίες θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ηπείρου, καθώς μπαίνουν και πάλι σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες.

Τα γεωπολιτικά

Όσον αφορά τα γεωπολιτικά, ο κος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι το ρωσοουκρανικό θα παγώσει για αρκετό καιρό ακόμα, δεν θα υπάρξουν εξελίξεις και η κατάσταση για τον χειμώνα που έρχεται θα παραμείνει στάσιμη.Για το μέτωπο της Μέσης Ανατολής που είναι πιο φρέσκο, η παρέμβαση των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών δείχνει ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποτραπεί περαιτέρω ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι οποίοι είναι οι δυο πρωταγωνιστές.

To Iράν έχει επιτύχει να εγκαθιδρύσει την παρουσία του σαν πολύ μεγάλος παίκτης της ευρύτερης ζώνης, ενώ το Ισραήλ έδωσε μάθημα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς.

Σχετικά με τη διεθνή οικονομία, τόνισε ότι οι αγορές κρατούν στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων, με την αμερικανική οικονομία να παρουσιάζει σαφέστατα μεγάλη ανθεκτικότητα στον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια έναντι της Ευρώπης.

Η Ευρώπη είναι σαφές ότι έχει πρόβλημα και το γερμανικό μοντέλο που κυριάρχησε με φθηνή ρωσική ενέργεια και παράλληλα προστασία από την αμερικανική πλευρά έχει έλθει στο τέλος του. Εάν επανεκλεγεί ο Trump και αρχίσει σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για τη σταθερότητα της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής που ανήκουμε.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης