Μια «μικρή Αθήνα» μεταμορφώνει το Ελληνικό σε πόλη των 15 λεπτών

Μια «μικρή Αθήνα» μεταμορφώνει το Ελληνικό σε πόλη των 15 λεπτών
Οι πυλώνες για τη μετατροπή του Ελληνικού στην πόλη του μέλλοντος είναι η τροφοδότηση 100% με ανανεώσιμη ενέργεια και οι έξυπνες εφαρμογές, που οδηγούν επίσης στην εξοικονόμηση πόρων

Η μεγάλη ζήτηση για κατοικία στο Ελληνικό στρέφει το ενδιαφέρον στις νέες γειτονιές και το retail, πυροδοτώντας παράλληλα σκέψεις για επιπλέον διαμερίσματα στους ψηλότερους ορόφους του ουρανοξύστη γραφείων δίπλα στο Vouliagmenis Mall. Τη σκυτάλη στις προπωλήσεις κατοικιών θα πάρουν, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, 160 διαμερίσματα της νέας γειτονιάς με τη χαρακτηριστική ονομασία «Little Athens», με την αξία στο πιλοτικό στάδιο να έχει εκκινήσει από 300-350 χιλιάδες ευρώ.

Οι πυλώνες για τη μετατροπή του Ελληνικού στην πόλη του μέλλοντος είναι η τροφοδότηση 100% με ανανεώσιμη ενέργεια και οι έξυπνες εφαρμογές, που οδηγούν επίσης στην εξοικονόμηση πόρων. Όπως επισήμανε εχθές, στη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, η εταιρεία στοχεύει μέσω της ανάπτυξης ενός αιολικού πάρκου στον Έβρο να προμηθεύει καθαρή ενέργεια όχι μόνο το Ελληνικό, αλλά και τα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες που διαθέτει. Πρόκειται για τέσσερις αιολικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 302,4 MW στις περιοχές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.

Νέα γειτονιά με μαγαζιά και ήπια κυκλοφορία

Η νέα γειτονιά «Little Athens» θα κάνει πραγματικότητα την 15-minute city, δηλαδή την πόλη όπου όλα βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών, περπατώντας ή ποδηλατώντας, και αποτελεί την πιο σύγχρονη τάση στον αστικό σχεδιασμό. Περιλαμβάνει συνολικά 10 οικοδομικά τετράγωνα, σε δύο οικιστικές περιοχές, η μία κοντά στην υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, όπου η κίνηση θα γίνεται στην επιφάνεια σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας ως 30 χλμ/ώρα. Η δεύτερη περιοχή είναι όμορη στον αστικό ιστό του Αλίμου.

Στην πρώτη φάση αναπτύσσονται πέντε οικοδομικά τετράγωνα στα οποία θα αναπτυχθούν ως το 2027 συνολικά 459 κατοικίες, σε κτήρια με διαφορετικά ύψη και πυκνότητα δόμησης. Η αρχή ως προς τις προπωλήσεις του Little Athens έγινε μέσα στο καλοκαίρι με 30 διαμερίσματα του συγκροτήματος Park Rise, όπου υπάρχουν και κτήρια ύψους ως 50 μέτρων. Θα συνεχιστεί με ακόμη 30 διαμερίσματα τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αθανασίου, αυτά πωλήθηκαν αμέσως, δίνοντας μία τάξη μεγέθους για τη συνέχεια. Οι τιμές διαμορφώθηκαν αρχίζοντας από 6.000-6.500 ευρώ/τ.μ., με ένα κόστος κατασκευής που κυμαίνεται σε 4.500 ευρώ/τ.μ. Η πώληση για το διαμέρισμα ξεκινά από τις 300.000-350.000 ευρώ και πάνω.

Ως το τέλος του έτους, προγραμματίζεται να διατεθούν σε ενδιαφερόμενους αγοραστές συνολικά 168 διαμερίσματα στην «Μικρή Αθήνα», η οποία στην πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 1.115 κατοικίες και 115 εμπορικά καταστήματα γειτονιάς.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά στο Ελληνικό προγραμματίζονται περίπου 8.000-8.500  κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.500 θα έχουν βγει προς πώληση ως το τέλος του 2024 με στόχο ολοκλήρωσης το 2027.

Εντωμεταξύ, η απροσδόκητα υψηλή ζήτηση για κατοικίες σε ουρανοξύστες έχει οδηγήσει τη Lamda σε σκέψεις για τη μετατροπή του πύργου γραφείων κοντά στο Vouliagmenis Mall, σε μικτής χρήσης. Η θέα από την περιοχή του Business District του Ελληνικού είναι ιδιαίτερα ελκυστική για κατοικία. Εκτιμάται ότι στους τελευταίους ορόφους του ουρανοξύστη, στον οποίο είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον να εγκατασταθούν τράπεζες αλλά υπαναχώρησαν, μπορούν να δημιουργηθούν ως 40 διαμερίσματα.

Η πρόοδος κατοικιών και υποδομών

Πρωταρχικό μέλημα της Lamda είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του μεγάλου Πάρκου του Ελληνικού, που στην πλήρη του ανάπτυξη θα καταλαμβάνει 2.000 στρ. Η πρώτη φάση αφορά στο 35% της έκτασης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Σημαντικό κομμάτι αποτελούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου έχουν ήδη αρχίσει να δουλεύουν οι ΜΕΤΚΑ και Intrakat. Εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2025.

Στο περιβαλλοντικό πεδίο, ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των εδαφών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται ο καθαρισμός του υδροφόρου ορίζοντα. Σημειώνεται ότι η υδροδότηση του Πάρκου θα γίνεται με ένα σύγχρονο σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα κατασκευάσει η Lamda και θα λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ.

Ως προς την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, μήκους περί το 1,5 χλμ., αυτή φτάνει σταδιακά στον Άλιμο. Οι εργασίες εκσκαφής έχουν φτάσει στο 70% και η πρόοδος των σκυροδετήσεων στο 35%. Η τεχνική ολοκλήρωση του έργου σχεδιάζεται να γίνει τον Ιούνιο του 2025, αλλά θα απαιτηθούν και δοκιμές ώστε να παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο περί τα τέλη 2025 με αρχές 2026. Η πρόοδος των εκσκαφών στο Ρέμα των Τραχώνων βρίσκεται στο 60%.

Εντωμεταξύ, ως τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι ορατός ο πρώτος όροφος του Riviera Tower από Ποσειδώνος, ενώ το ίδιο θα γίνει πριν το Πάσχα με τα condominiums. Το Vouliagmenis Mall έχει αρχίσει και σκάβεται για να μπουν ως τις αρχές του καλοκαιριού τα θεμέλια. Το εμπορικό θα φιλοξενεί 200-250 καταστήματα και θα μετρά 7 χλμ. βιτρίνες.

Ο ανάδοχος της κατασκευής του Riviera Galleria αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, ώστε να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες (θεμελίωση) πριν το Πάσχα. Εκείνη η ανάπτυξη που πιθανώς ξεκινήσει αρχές του 2025 είναι ο Πύργος Μεικτών Χρήσεων (MΘT) εντός του commercial hub στην Βουλιαγμένης, για τον οποίο η Lamda έχει υπογράψει συμφωνία πλαίσιο με την Brook Lane Capital.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης