Ενέργεια

Ραντεβού Σκυλακάκη - Προμηθευτών σήμερα για τα Τιμολόγια του '24 - Τι ζητά ο ΕΣΠΕΝ

Ραντεβού Σκυλακάκη - Προμηθευτών σήμερα για τα Τιμολόγια του '24 - Τι ζητά ο ΕΣΠΕΝ
Η συνάντηση προμηνύεται κρίσιμη καθώς οι προμηθευτές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη αναμένεται να έχουν σήμερα το πρωί Δευτέρα 13/11 οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του συλλογικού φορέα εκπροσώπησής τους, του ΕΣΠΕΝ. Κεντρικό θέμα συζήτησης οι αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΕΝ στην λιανική αγορά ρεύματος εν όψει της κατάργησης του καθεστώτος των επιδοτήσεων.
Η συνάντηση προμηνύεται δύσκολη καθώς οι προμηθευτές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί έως αρνητικοί, σχεδόν για το σύνολο των παρεμβάσεων που προανήγγειλε ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, αρχής γενομένης από το λεγόμενο «πράσινο» τιμολόγιο.

Πρόκειται για το τιμολόγιο που υιοθετείται με νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και οι λεπτομέρειες του θα προσδιοριστούν με Υπουργική Απόφαση. Στο τιμολόγιο αυτό προβλέπεται να μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως του εάν έχουν ή όχι σύμβαση με πάροχο, εφόσον δεν διαλέξουν ένα από τα νέα προϊόντα που θα τους προσφερθούν από τις αρχές του 2024.

Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην αγορά ενώ δεν είναι λίγοι οι προμηθευτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στα ελληνικά δικαστήρια ή ακόμη και στην Κομισιόν επικαλούμενη υπερύθμιση της αγοράς και απουσία συνθηκών ανταγωνισμού.  Όπως αναφέρουν κύκλοι των προμηθευτών, δεν είναι δυνατόν το ΥΠΕΝ να λέει εμμέσως πλην σαφώς «καταργώ όλες τις συμβάσεις που υπάρχουν στην αγορά. Θα ήταν διαφορετικό εάν έλεγε, ότι είστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσετε μια ακόμη κατηγορία τιμολογίων, δηλαδή το περίφημο πράσινο τιμολόγιο».

Οι αλλαγές που ζητούν

Αντιρρήσεις εκφράζονται και για τον μαθηματικό τύπο προσδιορισμού της τιμής που θα περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι η συχνότητα αλλαγής των συντελεστών που θα προσθέτουν στο μαθηματικό τύπο οι ίδιοι οι προμηθευτές. Εάν ισχύσει το εξάμηνο όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, οι προμηθευτές θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε λειτουργία του ανταγωνισμού ανά εξάμηνο και αντιπροτείνουν οι αλλαγές των συντελεστών να μπορούν να γίνουν κάθε μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια εξίσωση που θα χρησιμοποιεί σαν συντελεστές ιστορικές τιμές, τις χρεώσεις παγίων και την χονδρεμπορική του προγούμενου μήνα.

‘Ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση είναι η αλλαγή του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, το οποίο αφορά το καθεστώς μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή για τέταρτη φορά εφόσον υπάρχουν οφειλές ώστε να μην περιορίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών αλλά και να μην συσσωρεύονται υπέρογκες οφειλές στους προμηθευτές.

Από την πλευρά τους οι εταιρίες προμήθειας θεωρούν ότι η ρύθμιση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά απλώς το περιορίζει σε τρεις προμηθευτές. Αντιπροτείνουν τη λύση που είχε υιοθετηθεί από τη ΡΑΑΕΥ και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με την οποία δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποκοπής σε βάρος του κακοπληρωτή καταναλωτή, έχει τόσο ο προηγούμενος όσο και ο νυν πάροχος εφόσον δεν τηρείται η ρύθμιση αποπληρωμής των παλαιών οφειλών

Εξάλλου θέμα συζήτησης θα είναι και το ζήτημα των 35 KVA, δηλαδή των επιδοτήσεων που δόθηκαν από τους προμηθευτές σε εμπορικούς καταναλωτές, τις οποίες όμως δεν μπορούν να εισπράξουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης εάν δεν έχουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους καταναλωτές ότι δεν έχουν λάβει άλλου είδους ευρωπαϊκή επιδότηση. Το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που έχουν πληρωθεί από τους παρόχους συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά εν όψει της λήξης του ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων στο τέλος του 2023 κινδυνεύουν να μην επιστραφούν ποτέ και να εγγραφούν ως ζημιές στους ισολογισμούς των προμηθευτών.

Τέλος σε ότι αφορά την καθολική υπηρεσία οι προμηθευτές θεωρούν ότι δεν θα πρέπει οι καταναλωτές να μένουν επ΄ άπειρο σε αυτό το καθεστώς αλλά να προβλέπεται διαδικασία εξόδου. Όπως λένε χαρακτηριστικά μπορεί οι τιμή του ρεύματος να είναι ακριβότερη στην Καθολική Υπηρεσία αλλά αν δεν πληρώνεται ποτέ χωρίς καμία συνέπεια για τον καταναλωτή τότε δεν έχει κανέναν νόημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης