Ο Bill Gates συνεισφέρει σε αφαίρεση 5.000 τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα μέχρι το τέλος του έτους (Fortune)

Ο Bill Gates συνεισφέρει σε αφαίρεση 5.000 τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα μέχρι το τέλος του έτους (Fortune)

Αποφασιστικό βήμα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Ο Bill Gates ο οποίος εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί στις επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής (ιδιοκτήτης της Microsoft), αποφάσισε να αναμειχθεί και στο χώρο της ενέργειας.

Σύμφωνα με το fortune.com, η Breakthrough Energy Ventures του Αμερικάνου επιχειρηματία, έχει κατασκευάσει μια υβριδική τεχνολογία που συνδυάζει τη μηχανική με φυσικές διαδικασίες φωτοσύνθεσης για να αφαιρέσει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύσει υπόγεια.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η απομάκρυνση άνθρακα δεν αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε ή να επιβραδύνουμε τη μετάβασή μας σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας – πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αλλά έχει γίνει σαφές ότι η αφαίρεση άνθρακα θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που πρέπει να έχουμε στην εργαλειοθήκη μας», έγραψε ο Γκέιτς στο «State of the Transition» της εταιρείας του. Έκθεση 2023», που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13/11/2023.

Τα φυτά έλκουν το CO2 από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στον ιστό τους, αλλά αυτό το CO2 απελευθερώνεται πίσω στην ατμόσφαιρα όταν το φυτό αποσυντίθεται.


Η διαδικασία αφαίρεσης άνθρακα

Ξεκινώντας σήμερα, η startup Graphyte παίρνει απόβλητα βιομάζας όπως απορριπτόμενα υπολείμματα ξύλου ή φλούδες ρυζιού, την στεγνώνει και την αποστειρώνει για να αποτρέψει την αποσύνθεση.

Στη συνέχεια, το συμπυκνώνει σε πυκνά τεμάχια άνθρακα, το τυλίγει σε ένα αποκλειστικό πολυμερές φράγμα και το αποθηκεύει υπόγεια σε μια κατασκευασμένη τοποθεσία αποθήκευσης. Ο άνθρακας μέσα θα κλειδωθεί και θα αποτραπεί η εκ νέου απελευθέρωση.

 

Ο εμπνευστής της διαδικασίας αφαίρεσης άνθρακα

Η ιδέα για τη διαδικασία αφαίρεσης άνθρακα, την οποία η Graphyte αποκαλεί «χύτευση άνθρακα», συνελήφθη για πρώτη φορά από τον συνεργάτη της BEV, Chris Rivest ο οποίος έφερε τον Barclay Rogers (συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο) για να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία και να διευθύνει την startup.

«Αυτός και εγώ αρχίσαμε να πηγαίνουμε πέρα δώθε σε μια τέτοια προσέγγιση της προσπάθειας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον άνθρακα μέσα στη βιομάζα και στη συνέχεια να καθορίσουμε τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επανακυκλοφορήσει. Μέσα από αυτές τις συλλογικές συζητήσεις, γεννήθηκε ο Graphyte», είπε ο Rogers.

Αυτό που άρεσε στον Rivest σχετικά με αυτήν την προσέγγιση ήταν οι δυνατότητές της για ανθεκτική, προσιτή και άμεσα κλιμακούμενη αφαίρεση άνθρακα. «Υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ένταση της ενέργειας και του κεφαλαίου ορισμένων από τις υπάρχουσες προσεγγίσεις, ιδιαίτερα των τεχνικών προσεγγίσεων», είπε.


Σχέδια για αγορά απορριμμάτων βιομάζας

Η Graphyte σχεδιάζει την αγορά απορριμμάτων βιομάζας από τοπικές πηγές και την πώληση των υπηρεσιών απομάκρυνσης άνθρακα σε εταιρικούς αγοραστές.

Σήμερα αυτοί οι αγοραστές είναι ως επί το πλείστον εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Shopify, οι οποίες έχουν υποσχεθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας αφαίρεσης άνθρακα και τη θεωρούν κρίσιμη για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους για βιωσιμότητα.


Διαφορά κόστους και ποιότητας

Η υπάρχουσα τεχνολογία αφαίρεσης άνθρακα, όπως η άμεση σύλληψη αέρα, κοστίζει σήμερα εκατοντάδες έως χιλιάδες δολάρια ανά τόνο CO2 που αφαιρείται και θα απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας σε κλίμακα. Οι φθηνότερες, βασισμένες στη φύση επιλογές, όπως η φύτευση δέντρων, έχουν επίσης μειονεκτήματα όσον αφορά τις προκλήσεις αντοχής και μέτρησης.

Συγκριτικά, η Graphyte λέει ότι το ισοπεδωμένο κόστος παραγωγής της είναι επί του παρόντος κάτω από 100 δολάρια ανά τόνο, ένας στόχος για την απομάκρυνση του άνθρακα που η άμεση σύλληψη του αέρα απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη.

Απαιτεί επίσης το 1/10 της ενέργειας της άμεσης σύλληψης αέρα και τα μπλοκ άνθρακα προβλέπεται να είναι ανθεκτικά για πάνω από 1000 χρόνια, εν μέρει λόγω του αποκλειστικού πολυμερούς φραγμού που τα προστατεύει, σύμφωνα με τον Rogers. Η διαδικασία είναι επίσης αποδοτική ως προς τη γη, με δυνατότητα αφαίρεσης 10.000 τόνων ισοδύναμου CO2 ανά στρέμμα, είπε.

 

Κατασκευή εργοστασίου στο Αρκάνσας και προετοιμασία συμφωνιών

Η Graphyte βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής του πρώτου της εργοστασίου στο Pine Bluff του Αρκάνσας, κοντά σε τοπικούς μύλους ξυλείας και ρυζιού που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πηγές βιομάζας, σύμφωνα με τον Rogers.

Βρίσκεται επίσης στη διαδικασία υπογραφής συμφωνιών απορρόφησης από πελάτες ή συμβατικής δέσμευσης για αγορά υπηρεσιών αφαίρεσης άνθρακα σε προκαθορισμένη τιμή κατά την παράδοση.

Τα πρώτα μπλοκ άνθρακα αναμένεται να παραχθούν έως τον Ιανουάριο του 2024. Τα έργα εκκίνησης του έργου θα έχουν την ικανότητα να αφαιρούν 5.000 τόνους CO2 ετησίως μέχρι το τέλος του 2023 και 50.000 έως τον Ιούλιο του 2024.

Η πορεία προς την ταχεία κλιμάκωση δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη. Οι προκλήσεις εμπορευματοποίησης είναι πολλαπλές, από την προσέλκυση αρκετών αγοραστών που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτές τις υπηρεσίες αφαίρεσης έως την απόκτηση ρυθμιστικών και κοινοτικών αγορών.


Χωματερές - Χώροι υγειονομικής ταφής άνθρακα

Ουσιαστικά οι χώροι υγειονομικής ταφής άνθρακα, τα μπλοκ άνθρακα της Graphyte θα θάβονται υπόγεια, ακολουθώντας παρόμοιες απαιτήσεις αδειοδότησης όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Η διασφάλιση ότι τα μπλοκ παραμένουν θαμμένα και ότι το CO2 που είναι παγιδευμένο μέσα τους δεν απελευθερώνεται (είτε μέσω αποικοδόμησης είτε μέσω αποσύνθεσης), είναι κρίσιμο θέμα.

Ένας μεγάλος κίνδυνος των προσεγγίσεων που βασίζονται στη βιομάζα για την απομάκρυνση του άνθρακα είναι ότι, οι χωματερές θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μεθάνιο (ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου), εάν εκτεθούν σε βακτήρια που χωνεύουν αναερόβια το υλικό.

Η προσέγγιση του Graphyte για ξήρανση, συμπύκνωση και περιτύλιξη της βιομάζας θα βοηθήσει να αποτραπεί αυτή η διαδικασία από το να συμβεί.

Για την παρακολούθηση και τη μέτρηση του CO2 εντός των μπλοκ, η Graphyte θα εγκαταστήσει αισθητήρες και ιδιόκτητα συστήματα ανίχνευσης στις τοποθεσίες αποθήκευσης. Η εταιρεία έχει επίσης επιλέξει το Puro.earth ως μητρώο άνθρακα, ένα πρώτο βήμα προς την ανεξάρτητη επαλήθευση των αφαιρέσεών του.

Ένα άλλο βασικό μέλημα για τις οδούς απομάκρυνσης του άνθρακα που περιλαμβάνουν βιομάζα αποβλήτων είναι η διαθεσιμότητα του υλικού.


Πλεόνασμα βιομάζας στις ΗΠΑ

Κατά την άποψη του Dan Sanchez (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και σύμβουλος επιστήμης του Graphyte), υπάρχει αρκετή υπολειμματική βιομάζα στις ΗΠΑ για τους σκοπούς της Graphyte και «περισσότερο από αρκετή για να συνεργαστεί μια εταιρεία».

Αν και η γη πάνω από τα θαμμένα τετράγωνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ηλιακά πάρκα, η απόκτηση ρυθμιστικών εξαγορών για την εκτέλεση έργων αφαίρεσης άνθρακα σε κλίμακα «είναι συχνά μια πρόκληση», είπε ο Rogers.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης