Snam: Σίγουρη η υποστήριξη της ΕΕ σε δύο έργα δέσμευσης υδρογόνου και άνθρακα

Snam: Σίγουρη η υποστήριξη της ΕΕ σε δύο έργα δέσμευσης υδρογόνου και άνθρακα

Αναμένεται να χαρακτηριστούν ως έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI)

 

Η ιταλική Snam είναι πεπεισμένη ότι δύο ενεργειακά έργα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτεί για τη δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα θα κερδίσουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σύμφωνα με το Reuters.

Οι δύο πρωτοβουλίες - ένας αγωγός για τη μεταφορά υδρογόνου από τη νότια Ιταλία στην Αυστρία και τη Γερμανία και ένα γαλλο-ιταλικό σχέδιο υγροποίησης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα - αναμένεται να χαρακτηριστούν ως έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI), δήλωσε ο Stefano Venier σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δημοσιεύσουν τον ενημερωμένο κατάλογο των έργων PCI αργότερα εντός του έτους.

Η κατάσταση PCI "ξεκλειδώνει" μια γρήγορη διαδικασία αδειών και μπορεί να ανοίξει την πρόσβαση σε ορισμένα κεφάλαια της ΕΕ.

"Είχαμε πρόσφατα μια συνάντηση με αξιωματούχους της Επιτροπής (ΕΕ) και είμαστε βέβαιοι ότι τα δύο έργα μπορούν να λάβουν το καθεστώς PCI μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο Venier την Τρίτη σε εκδήλωση για τον μελλοντικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιταλική πόλη Ραβέννα.

Συνομιλίες Ιταλίας - Βαυαρίας

Η Ιταλία βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βαυαρίας για την προμήθεια αερίου και υδρογόνου στο κρατίδιο της νότιας Γερμανίας. Στοχεύει επίσης να πουλήσει ενέργεια στην Αυστρία και την Ουγγαρία, ανέφεραν στο Reuters τον Σεπτέμβριο ιταλική και γερμανική βιομηχανία και πολιτικές πηγές.

Για την προμήθεια πράσινου υδρογόνου που ενδεχομένως προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, η Snam και οι άλλοι διαχειριστές συστημάτων μεταφορών Trans Austria Gasleitung (TAG), Gas Connect Austria (GCA) και η γερμανική Bayernets σχεδιάζουν να κατασκευάσουν έναν αγωγό μήκους 3.300 km (2.050 μίλια) που θα συνδέει την Ιταλία με τη Βόρεια Ευρώπη.

Το έργο πρόκειται να αξιοποιήσει περισσότερο από το 70% της ανανεωμένης υποδομή.

Στο επιχειρηματικό της σχέδιο, η Snam είπε ότι θα ξοδέψει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρωτοβουλίες υδρογόνου.

Το δεύτερο έργο, που ονομάζεται CALLISTO, προβλέπει ένα δίκτυο για τη μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα από εταιρείες υψηλών εκπομπών στη Γαλλία σε μια τοποθεσία αποθήκευσης άνθρακα που η Snam και ο ενεργειακός όμιλος Eni πρόκειται να κατασκευάσουν τον επόμενο χρόνο στην Αδριατική Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης