Ενέργεια

Oilprice: Γιατί ο φετινός χειμώνας μπορεί να φέρει καταιγίδα στις αγορές LNG

Oilprice: Γιατί ο φετινός χειμώνας μπορεί να φέρει καταιγίδα στις αγορές LNG
Οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας εκτιμάται ότι θα είναι σταθερές αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα

Η spot αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι πιο ήρεμη από ό,τι συνήθως για αυτήν την εποχή, καθώς τα αποθέματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία είναι υψηλά και ο καιρός είναι ακόμα ήπιος.

Σύμωνα με το Oilprice, η ζήτηση στην Ευρώπη και την Ασία αυξάνεται τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον θερμότερο Οκτώβριο, αλλά οι τιμές spot LNG στην Ασία μειώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, η ηρεμία στην αγορά LNG θα μπορούσε να μετατραπεί σε ασταθή αναταραχή και πάλι εάν προκύψουν νέες ανησυχίες για την προσφορά και εάν αυτός ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος στην Ευρώπη ή/και την Ασία.

Οι κυβερνήσεις και οι αγορές κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στενότερων αγορών και εκτίναξης των τιμών, λένε οι αναλυτές και οι μετεωρολόγοι.

Αυξημένη η ζήτηση LNG σε Ασία και Ευρώπη

Η ζήτηση LNG τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη έχει αυξηθεί αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Οι εισαγωγές στην Ασία αναμένεται να αυξηθούν σε 22,67 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Νοέμβριο από 21,18 εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο, με την Κίνα να ηγείται των εισαγωγών και των κερδών. Οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας εκτιμάται ότι θα είναι σταθερές αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, ενώ οι ινδικές εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν από τον Οκτώβριο, καθώς οι υψηλότερες τιμές τον περασμένο μήνα μπορεί να αποθάρρυναν τους ευαίσθητους στις τιμές αγοραστές της Ινδίας από το να αγοράσουν περισσότερο LNG για τον Νοέμβριο.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG είναι επίσης σε άνοδο και αναμένεται αυτό το μήνα να είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Εν μέσω της αναμενόμενης υψηλότερης ζήτησης στην αρχή της περιόδου θέρμανσης, οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Η «συμπεριφορά» της Κίνας

Η άμεση τιμή LNG στην Ασία έχει πλέον μειωθεί για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες εν μέσω ηπιότερων καιρικών συνθηκών και υψηλών αποθεμάτων. Επιπλέον, οι κινεζικοί ενεργειακοί γίγαντες μεταπωλούν περισσότερα φορτία στην υπόλοιπη Ασία φέτος σε σύγκριση με πέρυσι σε μια προσπάθεια να επιτύχουν εμπορικά κέρδη και να εξισορροπήσουν τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Ο υψηλότερος όγκος LNG που μεταπωλήθηκε σε άλλους αγοραστές στην Ασία προσφέρει επίσης ένα απόθεμα έναντι των διακοπών εφοδιασμού και των ανησυχιών, μεταξύ άλλων από την Αυστραλία και από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό έργο Arctic LNG 2.

Ηρεμία πριν την καταιγίδα;

Η αγορά LNG φαίνεται πιο ήρεμη από ό,τι συνήθως για τον Νοέμβριο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο κρύος θα είναι αυτός ο χειμώνας. Επίσης, όλα είναι ρευστά και τίποτε δεν μπορεί να προβλεφθεί. Άλλωστε ο καιρός θα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αγορά και τις τιμές LNG. Ο καιρός είναι ένας από τους μεγαλύτερους άγνωστους, είπε ο Colin Parfitt, αντιπρόεδρος για το midstream της Chevron, στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις της ΕΙΑ, σύμφωνα με την οποία η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς συνδέεται με τα καιρικά φαινόμενα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης