Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μπαίνει με 35% στη FIER THERMOELECTRIC της Αλβανίας - Κρατά το 35% η ΓΕΚ Τέρνα

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μπαίνει με 35% στη FIER THERMOELECTRIC της Αλβανίας - Κρατά το 35% η ΓΕΚ Τέρνα
Το νέο μετοχικό σχήμα της FIER THERMOELECTRIC θα ανήκει κατά 25% στην ΔΕΠΑ, κατά 35% στην  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατά 30% σε τοπική αλβανική εταιρεία

Ενίσχυση της παρουσίας της στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο δρομολογεί η ΔΕΠΑ, η οποία στο χθεσινό ΔΣ αποφάσισε τη συμμετοχή της με 35% στην FIER THERMOELECTRIC στην Αλβανία.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη στρατηγική της εταιρείας να αναπτυχθεί στην παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας ένα καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο και να μην μείνει στο εμπόριο φυσικού αερίου.
Η FIER THERMOELECTRIC ανήκει κατά 70% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατά 30% σε τοπική αλβανική εταιρεία.
Ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 2022, με έδρα την Αλβανία και αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανήκει κατά 35% ΔΕΠΑ, κατά 35% ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατά 30% σε αλβανική εταιρεία.

Το εργοστάσιο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 175 MW και αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Roskovec, στην επαρχία Fier όπου καταλήγει και το αλβανικό τμήμα του αγωγού TAP. Η επενδυτική απόφαση, ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει από το 2024 ενώ η επένδυση για την ολοκλήρωσή του εκτιμάται στα 300 εκ. ευρώ.
Καθετοποίηση στη δομή του ομίλου.

Προτεραιότητα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο και αξιοποιώντας την παρουσία του στο φυσικό αέριο να συμμετέχει σε μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Ήδη συμμετέχει με 29% στη νέα υπερσύγχρονη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία ανήκει κατά 51% η ΔΕΗ και 20% στην Damco, ενώ η εταιρεία είναι ανοιχτή και σε άλλα project παραγωγής ενέργειας, αν παρουσιαστεί ευκαιρία.

Επίσης αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω τον 1 GW σε όλη τη χώρα, αλλά και τις τεχνολογίες και τις υποδομές για την αποθήκευση και την προμήθεια των «πράσινων» αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, που αποτελούν σημαντικές συνιστώσες της καθαρής ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, σημαντικός πυλώνας του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΠΑ αποτελεί η συστηματική ενίσχυση της επιχειρησιακής της εξωστρέφειας, χάρη στην οποία έχει καταφέρει να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει τα τελευταία χρόνια, έχοντας παρουσία σε μια σειρά από ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Βουλγαρίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Η επένδυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

Το πράσινο φως σε μια νέα σημαντική επένδυση, που διευρύνει τις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, έδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, εγκρίνοντας τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της πρώτης θερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ θα συμμετάσχει με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας FIER THERMOELECTRIC SA, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αλβανική GENER2, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 174 MW στο Relievi Roskovec της Αλβανίας. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υπογράψει πολυετή σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Η νέα αυτή μονάδα θα  επιτρέψει στην Αλβανία να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ευελιξία την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: « Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διευρύνει διαρκώς τις δραστηριότητές της ως σύγχρονη, καθετοποιημένη επιχείρηση, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Μετά τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 815 MW, και τη συμμετοχή μας στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, εισερχόμαστε σε μια νέα αγορά, αυτή της Αλβανίας, συμμετέχοντας στην πρώτη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδεικνύεται σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετέχοντας σταθερά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης