Ενέργεια

Γιατί ο ΥΠΕΝ μπλόκαρε την αποκοπή σε ανεξόφλητα κατά την μετακίνηση σε νέο πάροχο - Παράταση και τον Ιανουάριο του 24 στους έχοντες σύμβαση

Γιατί ο ΥΠΕΝ μπλόκαρε την αποκοπή σε ανεξόφλητα κατά την μετακίνηση σε νέο πάροχο - Παράταση και τον Ιανουάριο του 24  στους έχοντες σύμβαση
Δυσαρέσκεια στον ΕΣΠΕΝ για το μέτρο - Εργαλείο τώρα η απαγόρευση των μετακινήσεων με όριο 3 για τις επιχειρήσεις

Αρθρο 44 περί στρατηγικών κακοπληρωτών έβαλε το ΥΠΕΝ στο δικαίωμα εντολής αποκοπής ρεύματος του προηγούμενου παρόχου σε καταναλωτή με ανεξόφλητες οφειλές δύο μηνών που εισηγήθηκε η ΡΑΕΕΥ στο πλαίσιο της τροποποίησης του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας που στοχεύει στην καταπολέμηση του ''ενεργειακού τουρισμού”. Το σκεπτικό της απόφασης του υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη είναι, ότι το ρεύμα για τα νοικοκυριά είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί η αποκοπή του να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διακανονισμού οφειλών από τον προηγούμενο πάροχο, ενώ ο καταναλωτής πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του στο νέο πάροχο.

Το υπουργείο λαμβάνει υπόψη του και την απόφαση του ΣτΕ περί αναλογικότητας και προσπαθεί να προλάβει πιθανή μελλοντική νομική εμπλοκή. Μπορεί κάποιος καταναλωτής να έχει αλλάξει πάροχο, επειδή αμφισβήτησε το ποσό που του έχει χρεώσει. Είναι μια διαφορά αντικείμενο των αστικών Δικαστηρίων. Δεν συμβαδίζει με την αρχή της αναλογικότητας που υπέδειξε το ΣτΕ, το δικαίωμα του προηγούμενου παρόχου να του κόψει το ρεύμα, ενώ πληρώνει τους λογαριασμούς του στο νέο πάροχο, αναφέρουν ως παράδειγμα από το ΥΠΕΝ.


Απαγόρευση μετακινήσεων


Από το υπουργείο κάνουν λόγο για μια ισορροπημένη ρύθμιση η οποία αφενός θα περιορίσει τις μετακινήσεις στρατηγικών κακοπληρωτών και αφετέρου δεν θα εγείρει νομικές αμφισβητήσεις. Η τροποποίηση του Κώδικα θα συμπεριλάβει το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων σε στρατηγικούς κακοπληρωτές βάσει ιστορικών κινήσεων που ανακοίνωσε προσφάτως σε Συνέντευξη Τύπου ο υπουργός.

Καταναλωτές που σε διάστημα μιας 5ετίας έχουν αλλάξει τρεις φορές πάροχο αφήνοντας χρέη δεν θα μπορούν να αλλάξουν για τέταρτη φορά χωρίς να εξοφλήσουν. Για τις επιχειρήσεις το απαγορευτικό στις μετακινήσεις θα μπαίνει στη διαδρομή προς τον τρίτο πάροχο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των ελέγχων που έχει κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ οι επιχειρήσεις εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ρευματοκλοπών.

Οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με την τροποποίηση του άρθρου 42 κλείδωσαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ΡΑΑΕΥ με την συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και εκπροσώπων του Μαξίμου. Τα όσα προφορικά έφτασαν χθες στα αυτιά της αγοράς, προκάλεσαν αναστάτωση και έντονη δυσαρέσκεια, όχι μόνο γιατί η εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα που τελικά θα εφαρμοστούν θα είναι αναποτελεσματικά, αλλά και γιατί μόλις λίγες ημέρες πριν ο υπουργός στη σύσκεψη, που είχε με τους εκπροσώπους του ΕΣΠΕΝ, τους διαβεβαίωσε για την αποδοχή της εισήγησης της ΡΑΑΕΥ.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σκυλακάκης όταν αναφέρεται στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, όπως συνέβη και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, μιλάει για "εισήγηση της ΡΑΑΕΥ όπως την κάναμε αποδεκτή”,  αφού το ζήτημα της εντολής αποκοπής ρεύματος από τον προηγούμενο πάροχο ήταν εξ αρχής επίμαχο για τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την φόρμουλα του μηχανισμού χρέωσης της κιλοβατώρας του ειδικού τιμολογίου. Η μοναδική σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγή σε σχέση με το αρχικό κείμενο είναι καταναλωτές, που έχουν ήδη συμβάσεις να παραμείνουν σε αυτές μέχρι τέλος του Ιανουαρίου αντί της 1ης Ιανουαρίου χωρίς υπογραφή αλλά με μια απλή συναίνεση, όπως θα είναι ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα του παρόχου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης