Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Self Storage: Οι ΗΠΑ ανοίγουν την πρώτη εγκατάσταση για την απορρόφηση CO2 από τον αέρα

Self Storage: Οι ΗΠΑ ανοίγουν την πρώτη εγκατάσταση για την απορρόφηση CO2 από τον αέρα

Ποικίλες απόψεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα

Για πρώτη φορά, μια εμπορική εγκατάσταση που μπορεί να απορροφά άνθρακα από τον αέρα και να τον αποθηκεύει υπόγεια άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), είδηση που άλλοι αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό, άλλοι έχουν την μπάλα χαμηλά…, ενώ άλλοι την κατακρίνουν.


Η πρόσφατα τοποθετημένη εγκατάσταση άμεσης σύλληψης αέρα (
DAC) κοντά στο Σαν Φρανσίσκο θα μπορεί να εκτοξεύει CO2 από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύει με ασφάλεια υπογείως σε σκυρόδεμα για τους πελάτες που πληρώνουν, όπως γνωστοποίησε μέσω δελτίου Τύπου, η Heirloom Carbon Technologie.

Αν και δεκάδες εγκαταστάσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) λειτουργούν σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από μια δεκαετία, η πλειονότητα των μονάδων CCS εμπλέκεται στη δέσμευση και αποθήκευση νέων εκπομπών που προκαλούνται από άλλες ρυπογόνες διαδικασίες όπως η εξόρυξη άνθρακα, που οδηγεί στην τεχνολογία «καθαρού άνθρακα».

Η άμεση σύλληψη αέρα, εν τω μεταξύ, απορροφά τον άνθρακα του περιβάλλοντος από τον αέρα χωρίς καμία άλλη βιομηχανική διαδικασία παράλληλα. Στην περίπτωση του Heirloom, είναι αποθηκευμένο σε αυτό που η εταιρεία επιμένει ότι είναι ασφαλείς υπόγειοι αποθήκες σκυροδέματος.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους New York Times

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η πρώτη εγκατάσταση του Heirloom στο Tracy της Καλιφόρνια είναι αρκετά μικρή και μπορεί να συλλαμβάνει μόνο 1.000 τόνους CO2 από τον αέρα ετησίως.

Παρόλα αυτά «ο συγκεκριμένος αριθμός έχει αυξηθεί από 1 κιλό CO2 σε 1 εκατομμύριο ή 1000 μετρικούς τόνους, σε 2 χρόνια.

Θέλουμε να φτάνουμε σε εκατομμύρια τόνους ετησίως Αυτό σημαίνει αντιγραφή και επικόλληση αυτού του βασικού σχεδίου ξανά και ξανά», όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής Shashank Samala στους NYT.

 

Εγκώμια από κυβερνητικά στελέχη

Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom και η Jennifer M. Granholm (επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας της Κυβέρνησης Μπάιντεν), κατά την αποκάλυψη του εργοστασίου Heirloom στην κεντρική κοιλάδα του Γκόλντεν Στέιτ επαίνεσαν τα σχέδια του Λευκού Οίκου για μείωση Αμερικάνικων εκπομπών άνθρακα.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόταση αξίας για εταιρείες όπως το Heirloom και τους καλούς υποστηρικτές του (Microsoft και το Shopify) είναι ότι θα πουλήσει πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα σε εταιρείες που θέλουν να αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές, μια επανάληψη υψηλότερης τεχνολογίας δημοφιλών εκστρατειών αναδάσωσης στις οποίες οι εταιρείες ορκίζονται να φυτέψουν δέντρα ως αντιστάθμιση της ρύπανσής τους χωρίς να τη μειώσουν στην πραγματικότητα.


Επικρίσεις

Αν και είναι σίγουρα καλό το ότι εταιρείες όπως το Heirloom δημιουργούνται για να επιτύχουν μείωση των εκπομπών CO2, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι όσοι ασχολούνται με την πώληση πιστώσεων άνθρακα δίνουν στις επιχειρήσεις «άδεια ρύπανσης».

Στο τέλος της ημέρας, η άμεση σύλληψη αέρα εξακολουθεί να φαίνεται σαν ένα βήμα μπροστά από τα παραδοσιακά πλέον συστήματα δέσμευσης άνθρακα.

Αν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τη μείωση των εκπομπών τους, θα πρέπει να το είχαν κάνει ήδη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης