Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το υψηλό κόστος φρενάρει την ενεργειακή μετάβαση

Το υψηλό κόστος φρενάρει την ενεργειακή μετάβαση

Παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παλεύουν με υψηλά κόστη και επιτόκια, γεγονός που δείχνει μια πιο αργή και ακριβότερη μετάβαση από ό,τι αναμενόταν σύμφωνα με το OilPrice (Irina Slav)



 Τα αποθέματα  ηλιακής και αιολικής ενέργειας συρρικνώνονται.  Η κυβέρνηση της Γερμανίας μόλις συμφώνησε να αναλάβει ένα πρόγραμμα διάσωσης 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Siemens Energy, αφού η θυγατρική της αιολικής ενέργειας κατέγραψε τεράστιες απώλειες.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί. Ήταν εύκολο να προβλεφθεί αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, πολλοί επιλέγουν να αγνοήσουν τα σημάδια και τώρα ο τομέας μπορεί να υποφέρει περισσότερο πριν υποχωρήσουν οι αυξανόμενες πιέσεις.

Ένα κοινό θέμα στον αιολικό, ηλιακό και ηλεκτρικό χώρο είναι το θέμα της αύξησης του κόστους. Αυτή ήταν ίσως η πιο εύκολη εξέλιξη που μπορούσε να προβλεφθεί στην πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης. Εξάλλου, όλοι προέβλεπαν μια τεράστια αύξηση της ζήτησης για διάφορες πρώτες ύλες και τεχνολογίες για να καταστεί δυνατή αυτή η μετάβαση.

Υπάρχει ένα εγγυημένο που συμβαίνει όταν η ζήτηση για κάτι αυξάνεται: οι τιμές αυξάνονται επίσης πριν ξεκινήσει η προσφορά. Αυτή είναι μια καθολική αλήθεια για όλους τους κλάδους και ο κλάδος της μετάβασης δεν θα αποτελούσε εξαίρεση.

Η ζήτηση για πρώτες ύλες απαραίτητες για ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και μπαταρίες EV αυξήθηκε, αλλά η προσφορά άργησε να καλυφθεί, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές. Για κάποιο διάστημα, πολλοί προσποιήθηκαν ότι δεν συνέβαινε αυτό, ελπίζοντας πιθανώς ότι ο πληθωρισμός του κόστους θα το ξεπερνούσε πριν το αντιληφθούν οι επενδυτές.

Η Orsted της Δανίας, η οποία υπέστη από τις χειρότερες απώλειες κεφαλαίου στον χώρο της μετάβασης, μόλις αυτόν τον Ιούνιο δημοσίευσε μια αισιόδοξη προοπτική για το έτος και μεσοπρόθεσμα, αναμένοντας ισχυρή ανάπτυξη προσθηκών παραγωγικής ικανότητας και απόδοση του χρησιμοποιούμενου κεφαλαίου κατά μέσο όρο 14% για την περίοδο 2023 έως 2030.

Ζητούν επιδοτήσεις

Τον ίδιο μήνα ο επικεφαλής της εταιρείας παραπονέθηκε έντονα για το αυξανόμενο κόστος της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών στη Βρετανία και ζήτησε περισσότερες επιδοτήσεις. Πέντε μήνες αργότερα, η Orsted προχώρησε σε απομειώσεις 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και είχε ακυρώσει δύο υπεράκτια έργα εκεί. Ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper χαρακτήρισε την κατάσταση στην αιολική ενέργεια «μια τέλεια καταιγίδα».

Πολλοί έχουν καταλογήσει στο υψηλότερο κόστος στην κληρονομιά των περιορισμών της πανδημίας—σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού, καθυστερήσεις και άλλα εμπόδια στην ομαλή διακίνηση αγαθών και υλικών. Ωστόσο, όσον αφορά τη μετάβαση, η τρέχουσα κατάσταση είναι πιο πιθανό μέρος του ίδιου φαύλου κύκλου που εμποδίζει την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων που οι οπαδοί της Tesla συνεχίζουν να προβλέπουν.

Αυτός ο κύκλος φαίνεται καλύτερα στην περίπτωση των φορτιστών EV. Δεδομένου ότι το άγχος της εμβέλειας είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των επίδοξων αγοραστών, πρέπει να υπάρχουν αρκετοί φορτιστές για να υποχωρήσει αυτό. Αλλά οι εταιρείες δεν θα κατασκεύαζαν φορτιστές εκτός εάν είναι βέβαιες ότι θα υπάρχουν αρκετά ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους για να τους κάνουν κερδοφόρους.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στην εξόρυξη χαλκού — ίσως η πιο θεμελιώδης βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση. Εξάλλου, η μετάβαση θεωρείται ως μια στροφή σε σχεδόν πλήρη ηλεκτροδότηση και δεν μπορούμε να έχουμε ηλεκτρισμό χωρίς πολύ χαλκό. Αντίθετα, οι μεταλλωρύχοι χαλκού είναι απρόθυμοι να επιδοθούν σε νέες εξερευνήσεις. Οι ανθρακωρύχοι δεν έχουν αρκετή βεβαιότητα για τη μελλοντική ζήτηση, παρά όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις. Όποια κι αν δείχνουν οι τιμές της αγοράς, εάν η μετάβαση αποκτήσει δυναμική όπως έχει προγραμματιστεί, η έλλειψη χαλκού θα είναι μόνο θέμα χρόνου.

Αναμένοντας την ζήτηση

Ένα άλλο εμπόδιο είναι η ζήτηση. Φαινόταν να υπάρχει μια υπόθεση μεταξύ των σχεδιαστών της μετάβασης ότι η ζήτηση θα υπάρξει αλλά δεν ήταν.

Οι κατασκευαστές EV αναθεωρούν πλέον τα σχέδιά τους καθώς η ζήτηση υπολείπεται των στόχων. Τον Ιούνιο, οι προβλέψεις για τη Γερμανία ήταν ότι η ζήτηση για ηλιακές εγκαταστάσεις θα αυξηθεί διψήφια το 2023.

Δύο μήνες αργότερα, ένας κατασκευαστής μετατροπέων προειδοποίησε ότι η ζήτηση είχε πράγματι μειωθεί το τρίτο τρίμηνο και οι προοπτικές για το τέταρτο τρίμηνο δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Στην αιολική ενέργεια, τα έργα ακυρώνονται επειδή οι επικεφαλής των έργων ζητούν πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως με τις κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις.

Πολλοί κατηγορούν τα υψηλότερα επιτόκια για τον πληθωρισμό κόστους που βύθισε τις μετοχές τους. Αλλά τα επιτόκια είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι βιομηχανίες και αυτοί οι άλλοι κλάδοι δεν έχουν το προνόμιο να υπολογίζουν σε γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, η αιολική, η ηλιακή και τα ηλεκτρικά οχήματα δεν μπορούν να απογειωθούν ακόμη και με αυτές τις επιδοτήσεις.

Αυτό θέτει το μέλλον της μετάβασης σε μια νέα προοπτική: κάτι που πολλοί παρατηρητές προέβλεψαν αλλά απορρίφθηκαν ως αρνητές του κλίματος. Η μετάβαση δεν θα είναι ούτε τόσο γρήγορη ούτε ομαλή —ή φθηνή— όπως αρχικά αναμενόταν. Θα πάρει πολύ χρόνο. θα είναι άνιση και θα είναι πολυέξοδη.

Αυτό θέτει το μέλλον της μετάβασης σε μια νέα προοπτική: κάτι που πολλοί παρατηρητές προέβλεψαν αλλά απορρίφθηκαν ως αρνητές του κλίματος. Η μετάβαση δεν θα είναι ούτε τόσο γρήγορη ούτε ομαλή —ή φθηνή— όπως αρχικά αναμενόταν. Θα πάρει πολύ χρόνο. θα είναι ανομοιόμορφο και θα είναι ακριβό.

«Υπάρχει αυτή η ιδέα ότι θα είναι μια γραμμική ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global. «Θα εκτυλιχθεί με διαφορετικούς τρόπους σε διάφορα μέρη του κόσμου».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης