Ενέργεια

Τιμολόγια: Γιατί αντιδρούν οι προμηθευτές - Προς πτώση τιμών 10% τον Δεκέμβριο

Τιμολόγια: Γιατί αντιδρούν οι προμηθευτές - Προς πτώση τιμών 10% τον Δεκέμβριο

Έντονο κλίμα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού έχει προκαλέσει ο χειρισμός του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη στην υπόθεση της αντιμετώπισης του ενεργειακού τουρισμού, αλλά και για το περίφημο «πράσινο» τιμολόγιο που νομοθέτησε το ΥΠΕΝ με στόχο την προστασία των καταναλωτών μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονται από τον Αύγουστο του 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Από την άλλη πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μειωμένα κατά περίπου 10% σε σχέση με το Νοέμβριο. Αυτό οφείλεται στην πτώση των τιμών της χονδρικής και των προθεσμιακών τιμών του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά σταδιακά εξομαλύνεται για τους προμηθευτές.

Έτσι η λιανική αγορά ηλεκτρισμού οδεύει προς τη λήξη του ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης που προβλέπει ανακοίνωση των τιμολογίων στις 20 κάθε μήνα και εν συνεχεία ανακοίνωση των μηνιαίων επιδοτήσεων από το ΥΠΕΝ, σε κατάσταση σύγχυσης και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.
Όπως φαίνεται η Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του «πράσινου» τιμολογίου και η οποία επρόκειτο να εκδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα θα καθυστερήσει. Και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανακύψει κάποιο ζήτημα που περιγράφεται ως «τεχνικό» και για το οποίο έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους αναμένουν την έκδοση της Απόφασης προκειμένου να διαμορφώσουν τα «πράσινα» τιμολόγια που με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ είναι όλοι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους καταναλωτές και παράλληλα ετοιμάζουν σχέδια επιστολών ενημέρωσης των πελατών τους τα οποία σύμφωνα απόφαση της ΡΑΑΕΥ, θα έπρεπε να έχουν ήδη σταλεί.
Είναι σαφές λοιπόν, ότι εφόσον δεν γνωρίζουν τις ακριβώς θα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση προετοιμάζονται με βάση σενάρια και εκτιμού,ν ότι το τελικό κείμενο θα είναι ακόμη δυσκολότερο για τις εταιρίες από αυτό που συζήτησαν με τον κ. Σκυλακάκη την περασμένη Δευτέρα (13/11).

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα των προμηθευτών

Σύμφωνα δε με πληροφορίες το αίτημα των προμηθευτών για αλλαγή κάθε μήνα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και των συντελεστών του μαθηματικού τύπου που προσδιορίζει την τελική τιμή του «πράσινου» τιμολογίου δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι οι συντελεστές θα μπορούν να αλλάζουν κάθε τρίμηνο και η Βασική Τιμή Προμήθειας η οποία προσδιορίζεται ελεύθερα από κάθε προμηθευτή, κάθε εξάμηνο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς «ζούμε στον αστερισμό της αναμονής μιας υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί κάποτε και τότε θα ενημερώσουμε τους πελάτες μας».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας οι ιδιώτες προμηθευτές που επιδιώκουν να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά, ετοιμάζουν επιστολές ενημέρωσης προς τους καταναλωτές, προκειμένου να αποτρέψουν την αυτόματη μετάπτωση όσων δεν επικοινωνήσουν μαζί τους στο πράσινο τιμολόγιο όπως προβλέπει η ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις οι επιστολές προς τους καταναλωτές θα σταλούν εντός του Δεκεμβρίου ενώ οι καταναλωτές θα έχουν δικαίωμα έως το τέλος Ιανουαρίου να δηλώσουν ότι δεν θέλουν να μεταπέσουν στο πράσινο τιμολόγιο.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική με το περίφημο «πράσινο» τιμολόγιο προβάλλοντας ως συμφέρον για τους καταναλωτές ένα προιόν που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακριβότερο από τα άλλα προϊόντα των ιδιωτών προμηθευτών.

Επικοινωνιακή πολιτική

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τις κινήσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι η μετάβαση στην περίφημη κανονικότητα δεν έχει στόχο να μπει τάξη στην αγορά αλλά να πειστούν οι καταναλωτές ότι τους προσφέρεται προστασία. «Είναι εξαιρετικά λυπηρό, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα του τομέα της ενέργειας με επικοινωνιακούς όρους».

Κάτι το οποίο φαίνεται και στο γεγονός ότι ο υπουργός άλλαξε στάση στο ζήτημα του ενεργειακού τουρισμού και αναίρεσε τη σαφή δήλωση του προς τους προμηθευτές ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για την παροχή δυνατότητας αποκοπής και στον παλαιό προμηθευτή όταν τα χρέη προς αυτόν δεν εξυπηρετούνται.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από τους προμηθευτές τα τιμολόγια Δεκεμβρίου τα οποία θεωρητικά είναι τα τελευταία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μειωμένα κατά περίπου 10% σε σχέση με το Νοέμβριο και βεβαίως εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι πράγματι τα τελευταία με βάση τα έκτακτα μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης