Ember: Εφικτός ο στόχος των 7,3 TW χωρητικότητας σε ΑΠΕ έως το 2030

Ember: Εφικτός ο στόχος των 7,3 TW χωρητικότητας σε ΑΠΕ έως το 2030
Οι πληθωριστικές πιέσεις έθεταν ήδη σε κίνδυνο τις προσπάθειες της ΕΕ να αυξήσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ από περίπου 200 GW σε 420 GW έως το 2030

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι προσπάθειες της αγοράς για υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ως το 2030 και θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τριπλασιασμό της δυναμικότητας διατηρώντας την τρέχουσα ανάπτυξη, ανέφερε σήμερα (21/11) σε έκθεσή του το κλιματικό Think Tank Ember.

Όπως αναδημοσιεύει το Montel, οι εθνικοί στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και 57 άλλες χώρες ορίστηκαν να παραδώσουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 7,3 TW χωρητικότητας έως το 2030. Αυτό συγκρίνεται με 3,4 TW εγκατεστημένης ισχύος πέρυσι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση των πολιτικών των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 90% των εκπομπών του παγκόσμιου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ οι σημερινές πολιτικές ήδη ισοδυναμούσαν με ταχεία επέκταση, εξακολουθούσαν να υπολείπονται του χάρτη πορείας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) των 11 TW έως το 2030 για να βοηθήσουν στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Μπροστά από το πρόγραμμα

Στην έκθεση καταγράφηκαν θετικές επιδόσεις από 12 χώρες για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Στην Ευρώπη, αυτές περιελάμβαναν την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία.

Άλλες 13 χώρες βρέθηκαν σε καλό δρόμο φέτος για να προλάβουν τα προγράμματά τους για την επίτευξη των στόχων του 2030. Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Σε διεθνές επίπεδο, προστέθηκαν  Κίνα, Ιαπωνία και Βραζιλία.

Η ΕΕ είχε εγκαταστήσει 565 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, αντιπροσωπεύοντας το 39% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Ember. Οι χώρες της ΕΕ πρόσθεσαν 49 GW πέρυσι και θα χρειαστεί να προσθέσουν κατά μέσο όρο 84 GW ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους. Αυτοί οι στόχοι ανέρχονται σε 1.236 GW χωρητικότητας που αποδίδει περίπου το 69% της παραγωγής.

Τα εμπόδια στον αιολικό τομέα

Οι πληθωριστικές πιέσεις έθεταν ήδη σε κίνδυνο τις προσπάθειες της ΕΕ να αυξήσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ από περίπου 200 GW σε 420 GW έως το 2030, δήλωσε ο Christoph Zipf, εκπρόσωπος της Wind Europe.

Τα σημεία συμφόρησης στην εγχώρια παραγωγή αναγκάζουν ολοένα και περισσότερο τους ευρωπαίους προμηθευτές να στραφούν στις εισαγωγές για κρίσιμα εξαρτήματα. «Η αιολική βιομηχανία πρέπει να αγοράσει καλώδια τροφοδοσίας, κιβώτια ταχυτήτων, ακόμη και χαλύβδινους πύργους από την Κίνα. Χτίζουμε μερικά νέα εργοστάσια, αλλά όχι αρκετά για τη μαζική επέκταση της αιολικής ενέργειας που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη», δήλωσε ο Zipf. Η Ευρώπη θα χρειαστεί να επενδύσει περίπου 9 δισ. ευρώ μόνο σε λιμενικές υποδομές και να αυξήσει το εργατικό δυναμικό της αιολικής βιομηχανίας από 300.000 σε 500.000 σε μόλις επτά χρόνια, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης