Ενέργεια

Γαλλία: Πρόταση για ψαλίδι στην ιδιωτική χρηματοδότηση για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Γαλλία: Πρόταση για ψαλίδι στην ιδιωτική χρηματοδότηση για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Τα περισσότερα θα εξειδικευτούν στη σύνοδο κορυφής της COP28 στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου

Η Γαλλία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδιάζει να επιδιώξει τη διακοπή της ιδιωτικής χρηματοδότησης για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στην Ινδία και την Ευρώπη.

Το σχέδιο, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Ινδία νωρίτερα αυτό το μήνα, θα εμβαθύνει τις διαφορές στη σύνοδο κορυφής της COP28 στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, με την Ινδία και την Κίνα να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδίσουν την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σημειώνεται ότι πηγή στην Ευρώπη που γνωρίζει το σχέδιο είπε ότι στόχος ήταν να «στεγνώσει» η ιδιωτική χρηματοδότηση για την ενέργεια από άνθρακα και ότι ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Γάλλο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της COP28, που θεωρείται κρίσιμη ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα θέσει πρότυπα εξόδου από άνθρακα για ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες των οποίων η χρηματοδότηση θα μπορούσε να παρακολουθείται από ρυθμιστικές αρχές, οργανισμούς αξιολόγησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήλωσαν οι δύο Ινδοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς, μεταξύ άλλων, επιδιώκουν ένα σχέδιο για να επισπεύσουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, τον οποίο ανέφεραν ως την «νούμερο ένα απειλή» για τους κλιματικούς στόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης